Közgyűlést tartott az MSZÉSZ

A megújulás jegyében a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége ezúttal tematikus közgyűlést tartott május 10-11-én a hévízi Danubius Health SPA Resort Hévízben. Nem volt véletlen a helyszín és a témaválasztás, mert ezúttal a gyógyturizmus volt a központi kérdés.

 

{module 221}

Mielőtt a szakkérdésekre rátértek volna Kopócsy Andrea a szervezet elnöke beszámolt a 2011-es év teljesítményéről és ez év első négy hónapjának eredményeiről, valamint a várható kilátásokról. Beszámolójában kiemelte, hogy tartós tendenciának látszik a vidéki szállodák foglaltságának növekedése, elsősorban a szomszédos országokból érkező vendégek által. Persze mindezt beárnyékolja a szállodák közötti árharc, a tartósan alacsony átlagárak és az emiatt fenyegető szállodai csődök valósága és réme.

Ma közel 200 szálloda van – fizetésképtelenségi okok miatt bezárva – a bankok tulajdonában. A Malév csődje mellett biztató lehet, a sármelléki és a debreceni repülőtér nagyobb részvétele a turizmusban. A Malév csődje jó néhány desztináció kiesését jelenti, jóval kevesebben vállalkoznak átszállásra, elsősorban Izrael, Oroszország, és Törökország kieső forgalma jelent gondot.

Az MSZÉSZ-nek jelenleg 538 tagja van, ebből 384 szálloda, 7 szállodalánc, 23 étterem, 19 oktatási intézmény, 102 társult tag és 3 egyéni tag.

A tagság nagy érdeklődéssel várja a SZÉP Kártya beindulását és bízik benne, hogy a SZÉP Kártya teljes értékűen kiváltja az Üdülési Csekket. Így is a növekvő üzemanyagárak a megkurtított utazási kedvezmények kétségessé teszik a belföldi turizmus növekedését.

Nagy elismerést jelent a Nemzetgazdasági Minisztériummal kötött megállapodás, amely szerint a Hotelstars minősítő rendszer vizsgálatára és értékelő dokumentum kiállítására az MSZÉSZ lesz jogosult.

A két napos ülésen érdekes előadások hangoztak el, többek között: Görög Ibolyától az „Európaiság és a vendéglátás sikere” címmel, valamint Könnyid Lászlótól a „Sikeres városmarketing a gyakorlatban” témában. Maráczi Gábor arról tartott előadást, hogy mit jelent az „Egészségturizmus, mint a turizmusmarketing stratégiai pillére”.

Az előadások anyagát letölthetik a www.hah.hu oldalon.

{module 221}