Zsűri érem és strandpapucs

Zsűri érem és strandpapucs, ugye furcsa párosítás? Elmagyarázom, azaz el kell magyaráznom!
Az elmúlt nyáron országszerte igen sok gasztronómiai rendezvényt szerveztek a legnagyobb fesztiváloktól, a kisebb falunapokig. A főző versenyek zsűrizését segítették a meghívott MNGSZ zsűri plakettel rendelkezők, régiós kollegák és a helyi (társadalmi) meghívottak.

 

{module 221}

Szeretnék kedves olvasóim elé vetíteni egy-két példát a zsűritagok megjelenésére, személyes tapasztalataim alapján, a „nagy melegre” való tekintettel:

– Otthon felejtett fehér kabát, nyári trikó, a nyakban csak a zsűri érem, alul a farmer…

– Megvan a fehér kabát, de a melegre való tekintettel köldöktől ki gombolva, szőrös mell domborítva… (igen kevés női zsűri tag van, de ez náluk sikeres lenne…)

– Fehér kabát begombolva, zsűri érem nyakban, de alul rövidnadrág szandállal vagy strandpapuccsal..

.- A megjelenés teljesen rendben van, csak a zsűri érem bársony, arannyal hímzett szalagja emlékeztet a mostanság divatos „retro” divatra : tele van tűzködve különböző jelvényekkel, kitűzőkkel.

Sorolhatnám a negatív példákat, de célom az, hogy felkérjek mindenkit, aki zsűri feladatot vállal, nem csak szakmai tudásával, de megjelenésével, öltözetében, mutasson példát, adja meg tekintélyét a zsűri személyének!

Tehát kedves társaim, akik zsűri tagok vagytok, a jövőben lesztek, vagy felkértek társadalmi segítőket, követeljük meg magunktól, társainktól a megfelelő megjelenést! A zsűrizések alkalmával tudásunkat, tapasztalatainkat szívesen adjuk át a versenyzőknek, de mindezt hiteltelenné teheti a slampos, sallangos, trehány megjelenés. Kötelességünk megjelenni: fehér séf kabátban, fekete hosszú nadrágban, fekete cipőben (a szakács süveg is halvány kívánság).

A zsűri érem bársony szalagja nem jelvénykiállítást szolgál, a plakett szerves része, teljessé teszi feladatát, tekintélyét.

Természetesen nem szeretnék senkit sem megbántani aki eddig is teljesítette a zsűrizés feladatait, úgy külsőleg mint tartalmában, de Hofi Gézát idézve: „Akinek nem inge, az ne vegye magára, de akinek inge, az végre öltözködjön már föl!”

Szakmai szeretettel és tisztelettel:
Kelemen Endre

a Budapest és régiója mb. elnöke

/Az írást a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség honlapjáról idéztük/

{module 221}