Legendás Forum

Több hónapos előkészítés után közel 500 fő ünnepelte a volt Forum Szálló – ma InterContinental – 30. születésnapját.Harminc évvel ezelőtt új stílust, mondhatnánk új életérzést hozott a budapesti szállodák életében, hamar megkedvelték, hamar megszerették, legendás volt a Bécsi Kávéháza.

 

{module 221}

Az ünnepséget megelőző sajtótájékoztatón mindezt az első igazgató így foglalta össze: minőség, modernitás, kreativitás.Ennek volt köszönhető, hogy a tervezett 8-10 éves megtérülési idő helyett 3 év alatt a szálloda nyereséget termelt.
A szálloda megépítése az új idők szelét jelezte, tekintettel arra, hogy ezekben az években indult be a 300 millió dolláros osztrák szállodaépítési hitel, amelyből 41 millió dollár jutott a Forum Szállónak.

Érdemes megemlíteni, hogy a Finta József által tervezett szállodában a nyitás évében 60-80 dollárba került egy kétágyas szoba, 55 forint egy gulyásleves, a szűzérem magyarosan 250 forint volt.

1997-ben került a ház az Inter-Continental lánc tulajdonába 7.5 milliárd forintért, mondta a jelenlegi igazgató, Mathieu van Alphen. Ettől az évtől ötcsillagosként működik a szálloda.

Az elmúlt években jelentős átalakítások történtek. 1998 és 2000 között lezajlott átfogó felújítás részeként új rendezvényszintet alakítottak ki és megépült a 680 négyzetméteres bálterem; 2008 és 2009 között újabb felújítást végeztek az összes szobában. A szolgáltatásokat 500 négyzetméteres spa részleg (szaunával, gőzfürdővel és masszázshelyiségekkel), valamint 12 különterem egészíti ki, így a hotel akár 850 fős konferenciákat is képes fogadni.

A 2008-09-es gazdasági válság sem rendítette meg a szállodát: nem bocsátottak el alkalmazottakat, hanem emelték a fizetéseket, sőt 13. havi fizetés is adtak. A vállalati társadalmi felelősség iránti elkötelezettség jegyében pedig a hotel energiafelhasználását két év alatt 10 százalékkal csökkentették.

Jelentős eredmény, hogy mostanra a foglaltságot sikerült a válság előtti szintre visszavinni, ez 74 százalékos éves töltést jelent, a nyomott átlagár feltornászása azonban a mai napig kihívás. A bevételek 40 százaléka az üzleti, 30 százaléka a szabadidős turizmusból, 30 százaléka pedig a rendezvényekből és konferenciákból származik.

December 10-én kezdődik a konferenciaszintet érintő négy hetes felújítás. Tervezik a légkondicionáló berendezések cseréjét is, de foglalkoznak a fogadó rész teljes átalakításával is.

A mai InterContinental sikerének egyik titka az összeszokott, képzett csapat – emelte ki az igazgató –, a munkatársak átlagéletkora 35 év, de a 220 dolgozóból mintegy 15-en a kezdetektől itt dolgoznak.

Szavait alátámasztja az egyik közelmúltban elnyert díj is: a Világgazdaság–Aon Hewitt 2011-es „Legjobb munkahely” felmérésében az InterContinental Budapest a harmadik helyen végzett a 250 fő alatti vállalatok mezőnyében.

Nem kisebb dicsőség, hogy a világszerte 4,5 millió emberhez eljutó Travel+Leisure magazin olvasói 2011 januárjában beválasztották a világ legjobb 500 szállodája közé.

{module 221}