Megújul Miskolc belvárosában az Avas szálló

Avas szálló, Miskolc

Megújul, és új funkciót kap Miskolc belvárosában a leromlott állagú, jószerivel romos Avas szálló. A tehetséggondozás, oktatás, nyitott rendezvények központi helyszíne lesz néhány éven belül a város ikonikus épülete – hangzott el az épületben tartott sajtótájékoztatón kedden.

A Mathias Corvinus Collegium Alapítvány (MCC) az év elején megvásárolta az épületet, a felújítást követően a tehetséggondozást végző szervezet jóvoltából az ingatlan egyszerre szolgál majd oktatási célokat, ad otthont rendezvényeknek, lesz szálláshely, illetve nyitott rendezvényekkel járul majd hozzá a helyi közösségek építéséhez.

Az épületbejárást követően Szentirályi Alexandra kormányszóvivő elmondta, hogy Magyarország a bátrakra és a tehetségekre, világhírű tudósainkra, sportolóinkra épült, akik nemcsak itthon, de a világ bármely pontján megállták a helyüket.

A kormány az oktatásba, a tehetséggondozásba és a magyar tudásba előszeretettel fektet be pénzt, időt és energiát, hiszen ezek generációkon keresztül, hosszú évek során szolgálják az ország jólétét és gyarapodását – mondta.

Avas Szálló, Miskolc – a volt Kossuth mozi bejárata

A kormányszóvivő kiemelte, hogy az oktatási kiadások 2021-ben meghaladják a 2240 milliárd forintot, ami közel 796 milliárd forintos növekedést jelent 2010-hez, és több mint 90 milliárdot 2020-hoz képest. Az elmúlt 30 évben nem volt Magyarországon olyan volumenű iskolafejlesztés, mint napjainkban, amikor összesen több mint 900 helyszínen, 290 milliárd forint értékben valósulnak meg beruházások, fejlesztések. Korábban sosem látott forrásmennyiség áramlik a teljes felsőoktatásba is, ami annak innovatív megerősítését szolgálja.

Hozzátette, hogy a beruházások esélyt teremtenek arra, hogy a gazdasági növekedés hajtóereje a következő évtizedben a tudomány, a kutatás és a felsőoktatás legyen, Magyarország regionális tudásközponttá váljon. A cél világos, a rajtpisztoly eldördült, a miskolci MCC-központ pedig a borsodi fiataloknak segít a sikeres célba érésben – tette hozzá.

Orbán Balázs, az MCC kuratóriumi elnöke arról szólt, hogy az Avas szálló épületében oktatási és tehetséggondozási tevékenységre alkalmas helyiségek mellett kollégiumi férőhelyeket alakítanak ki, valamint olyan közösségi tereket hoznak létre, amelyek a helyiek és az ide látogatók számára is hozzáférhetők lesznek.

Hangsúlyozta, ahol csak lehet, az MCC törekszik arra, hogy az épületek fenntartása a lehető leginkább költséghatékony legyen. Az alapítvány elképzelhetőnek tartja, hogy bizonyos funkciókkal tovább bővíthető az épület, így kávézó, könyvesbolt vagy kereskedelmi szálláshely is létesülhet. A vidéki központok kialakítása, felújítása több városban párhuzamosan zajlik. Az MCC a központok létrehozásával, a lehető legtöbb helyen nagy múltú, de nagyon rossz állapotú, elhanyagolt épületek felújításával az épített örökségünk megóvásához is hozzájárul – mondta Orbán Balázs.

A fotón Orbán Balázs, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Alapítvány kuratóriumi elnöke, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára (b), Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő (k) és Veres Pál (Függetlenek SZIVE-MSZP-Momentum-Párbeszéd-Jobbik-LMP-DK-Mindenki Magyarországa-Velünk a Város) polgármester a miskolci Avas szállóban, mielőtt sajtótájékoztatót tartottak az épület megújulásáról, új funkcióiról 2021. május 18-án.

MTI
fotó: Vajda János / MTI

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .