Turisták szégyenfala

A guestscan.co.uk nevű weboldalt egy brit vállalkozó hozta létre azzal a céllal, hogy még a végleges szobafoglalás előtt információkat nyújtson a szálláshelyeknek azokról a vendégekről, akik a tapasztalatok szerint potenciális bajkeverők.

Guest Scan

A honlap ötlete Neil Campbell nevéhez köthető, aki így akarja megvédeni a kisebb hoteleket, családi vállalkozásokat attól, hogy nem fizető vagy épp agresszív személyekkel kelljen szembesülniük. Sokak szerint azonban az ötlet nemcsak, hogy nem pártolandó, de kifejezetten sérti a személyiségi jogokat.

A honlap elkészítése két évbe telt, azonban korántsem a technikai feltételek miatt, sokkal inkább azért, hogy a brit és az európai adatvédelmi törvényekkel összeegyeztethető  legyen a működése, illetve ne hagyjon támadási felületet ellenzőinek.

A Guestcan működése igen egyszerű: a szállástulajdonosok információkat tölthetnek fel rá azokról a vendégekről, akik problémát okoztak nekik. Ezt különféle kategóriák bejelölésével tehetik meg, ezek közé tartozik például, ha egy turista fizetés nélkül távozott, megrongálta a hely tulajdonát, nem viselkedett megfelelően a személyzettel vagy más vendégekkel, hangoskodott, lopott, agresszív magatartást tanúsított, illetve csalás bűntettét követte el.

A weblap információi nem nyilvánosak, sőt, maguk a tagok sem böngészhetnek benne szabadon, ugyanakkor a rendszer jelzi, ha olyasvalaki tett foglalást, aki mások szerint problémásnak számít.

A jelzés után a szálláshelyek maguk dönthetik el, ennek fényében fogadják-e az illetőt. A rendszer működtetői azonban előbb ellenőrzik, megfelelő indokkal jelölték-e az adott turistát a feketelistára, ugyanakkor – amennyiben maga a hotel ezt nem teszi meg – az illetőt értesítik is arról, hogy bekerült a rendszerbe. Az incidenstől függően a kellemetlen vendégek neve két-három évig is a listán maradhat.

Számos jogvédő szervezet fejezte ki nemtetszését a honlappal kapcsolatban, és sokan érvelnek azzal is, hogy a rendszer igazságtalan, hiszen a vendégeket is gyakran érik kellemetlenségek egy-egy szálláshelyen.

Mások ezzel szemben támogatják a kezdeményezést, és nem tartják azt egyoldalúnak, hiszen különféle honlapokon a vendégek is értékelhetik az egyes hoteleket, szállókat, emellett úgy vélik, aki nem viselkedett megfelelően, vállalja is annak következményeit. Így a honlap, amennyiben széles körben elterjed a híre, egyfajta fékként is szolgálhat a vendégek számára.

A támadások ellenére a Guestscan máig működik, és egyre népszerűbb, sőt, maga a brit turisztikai miniszter is pozitív véleményét fejtette ki vele kapcsolatban.

(Árbócz Lilla/Femina)