1,5 millió euró bor- és pálinkaturizmusra

Európai Uniós támogatással valósul meg 2011 októberére a magyar-szlovák határon átnyúló bor- és pálinkaturisztikai fejlesztés Mikóházán, Sátoraljaújhelyen és a szlovákiai Kistoronyán. A három projekthelyszínen, Mikóházán, Sátoraljaújhelyen és a szlovákiai Kistoronyán megvalósuló fejlesztést a Magyarország –Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program több mint 1,5 millió eurós közösségi támogatásban részesíti.

Frankó Tamás, a projekt gesztorságát felvállaló Mikóháza polgármestere elmondta, hogy a település 2 alapvető fejlesztési iránya közül az egyik a turizmus fejlesztése, hiszen a rendezett település kiváló lehetőséget kínál a túrázásra, pihenésre. A projekt megvalósításával bízik benne, hogy a községben lévő szálláshelyek magasabb kihasználtságúak lesznek, a település turizmusból származó jövedelme és ezáltal a falu által beszedett IFA is magasabb lesz.

Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely polgármestere arról beszélt, milyen fontos a hegyközi termékek (pl. pálinka) bemutatása, természetesen a tokaj-hegyaljai borok mellett. Elmondta, hogy Sátoraljaújhely eddig még nem tudta kihasználni a világörökségi rang adta lehetőséget és a borturisztikai piacon pozícionálni magát, viszont jelen projekttel erre most lehetőség nyílik.

Monika Rakacka, Kistoronya polgármester asszonya elmondta, a településen a volt polgármesteri hivatal átalakításával jön majd létre a Tokaji Borok Háza.

Ezt követően Dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő beszélt arról, milyen jelentős lehetőség a turizmus a térség számára és milyen fontos szerepet játszhatnak ebben az olyan, hungarikumnak tekinthető termékek, mint a hegyközi pálinka vagy a tokaji bor. Hangsúlyozta, a projekt kapcsán kialakuló szlovák-magyar borvidéki együttműködést nem a politikai viszonyok, hanem a közös hagyományok és célok, illetve a minőségi kínálat határozzák majd meg. Örömét fejezte ki, hogy a projektben résztvevő Kistoronya azon 3 szlovákiai település egyike, amely egyértelműen a Tokaj-Hegyalja történelmi borvidék része.

Szijjártó Orsolya, a projektötletet kidolgozó Inventio Consulting cégcsoport ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a projekt keretében sor kerül Mikóházán az ún. alsó és felső pincesor infrastruktúra-fejlesztésére és a település központjában egy bemutatóhely, a „Pálinka háza” kialakítására. Sátoraljaújhelyen a világörökség részét képző Ungvári pincesort és környezetét újítják meg. A szlovákiai Kistoronyán kialakításra kerül a Tokaj-Hegyalja történelmi borvidék hagyományait, történelmét és borait bemutató „Tokaji Borok Háza”, melyben bel- és kültéri kiállítások, ajándékbolt és egy konferenciahelység is helyet kapnak.

Szijjártó Orsolya szerint az önkormányzatok által megvalósítandó turisztikai infrastruktúra kialakításán túlmenően a közös határon átnyúló sikeres turizmusfejlesztés kulcsa a közös termékfejlesztésben, turisztikai termékcsomagok kialakításában és a közös marketing munkában rejlik. A minőségi turisztikai kínálat egyik elengedhetetlen eleme, a megfelelő humán erőforrás megléte, ezért a projekt keretében kiemelt figyelmet fordítanak a bor- és pálinkapince tulajdonosok és a helyi turisztikai szakmai szereplők képzésére és a hatékony együttműködés ösztönzésére.

Dr. Tölgyesi Viktória, a NEP IH főosztályvezető helyettese arról beszélt, melyek a határon átnyúló együttműködések céljai, mi a menete ezen programok lebonyolításának, illetve részletesen beszélt a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Programról, amely a határon átnyúló együttműködési programok közül a második legnagyobb költségvetéssel rendelkező program.

Bolgár Blanka, az Inventio cégcsoport turisztikai tanácsadója bemutatta a projekt keretében végzett turisztikai felmérés eredményeit, amelyek azt bizonyítják, hogy érdekli a turistákat a határon átnyúló bor és pálinkaturisztikai kínálat.

Sor került továbbá a térség turisztikai szakembereinek, illetve a projekt elszámolását ellenőrző és hitelesítő magyarországi szervezet előadására is. Az előadásokat a projekthelyszínek megtekintése és borkóstolás követte.