2024-ben is megválasztották a Balaton legjobb strandjait

Diási Játékstrand, Gyenesdiás - turisztika

A Diási Játékstrand kapta idén a Balaton Legjobb Strandja 2024 díjat

Az idei nyári szezonban ismét elérkezett a pillanat, hogy a Balatoni Szövetség (BSZ) megválassza a legjobb balatoni strandokat. A 2024. július 12-i, pénteki ünnepségen Vonyarcvashegyen derült ki, hogy a gyenesdiási Diási Játékstrand nyerte el a Balaton Legjobb Strandja 2024 címet, valamint 28 balatoni strand büszkélkedhet ötcsillagos Kék Hullám Zászlóval.

A BSZ idén immár huszonegyedik alkalommal szervezte meg a Kék Hullám Zászló strandminősítést, amely mára a legjobb balatoni strandok elismerésének jelképévé vált. Lombár Gábor, a BSZ elnöke kiemelte, hogy a Kék Hullám Zászló elnyerése nemcsak rangos kitüntetés, hanem egyben iránymutató is a jövőbeni fejlesztésekhez.

Az idei versenyben 46 strandüzemeltető vállalta a megmérettetést, amelyek között szabadstrandok és kempingek is voltak. A bírálóbizottság helyszíni bejárások keretében értékelte a nevezett strandokat és egytől öt csillagig terjedő skálán osztottak pontokat. A 46 induló közül 28 strand kapott ötcsillagos minősítést, 14 négycsillagos, és négy háromcsillagos elismerést.

Fabacsovicsné Kovács Krisztina, a BSZ titkára részletesen beszámolt a minősítési szempontokról. Vizsgálták a parkolási viszonyokat, a vizesblokkok állapotát és tisztaságát, a strandok akadálymentesítését, valamint a környezet állapotát is. Kiemelt figyelmet szenteltek a játszóterek minőségének, árnyékoltságának, a sportolási lehetőségeknek, és a gyerekbarát szolgáltatásoknak is, mint például a pelenkázók és családi öltözők jelenléte. Az étkezési lehetőségek kínálata és a helyi termékek jelenléte is fontos szerepet játszottak az értékelésben.

Az ünnepségen több különdíjat is kiosztottak. Az újonnan bevezetett Smart Destination díjat három strand kapta meg, közülük a különdíjat Vonyarcvashegy Lido Strandja nyerte el. Ez az elismerés a strandok digitális megközelíthetőségét díjazta és jövőre már a BSZ minősítési rendszerének részét képezi majd.

Horváth Orsolya, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) turizmusstratégiai és szakpolitikai osztályvezetője hangsúlyozta, hogy az elmúlt években jelentős fejlődésen mentek keresztül a balatoni strandok. Hozzátette, hogy a legtöbb strandon ma már megtalálhatók baba-mamabarát szobák, családbarát öltözők és vizesblokkok, valamint számos helyen gyerek- és sportanimációk is várják a családokat. Az MTÜ családbarát különdíját Balatonakali Mandulavirág strandja kapta.

A Balatoni Kör különdíját, amely az egész évben nyitva tartó, minőségi kínálattal rendelkező és helyi termékeket felsorakoztató strandi vendéglátóhelyeket értékelte, Balatonudvari Fövenyes strandja nyerte el. A Balatoni Turizmus Szövetség különdíját a Siófoki Nagystrand kapta, amely rendezvényhelyszínként is programokat kínál.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park több zöld díjat is kiosztott: a „Zöld levél díjat” a balatonfüredi Kisfaludy strand kapta, a „Zöld béka díjat” a szigligeti Községi strand, míg a „Zöld fészek díjat” a szántódi, Rigó utcai szabadstrand nyerte el.

A Balatoni Szövetség elnöke, Lombár Gábor az MTI-nek elmondta, hogy az utóbbi években nőtt az ötcsillagos Kék Hullám Zászlót elnyerő strandok száma. Ez nemcsak a strandfejlesztési támogatásoknak, hanem a strandüzemeltetők szakmai ajánlásoknak való megfelelésének is köszönhető. „A Balatont bárkinek nyugodt szívvel lehet ajánlani, Európai-szintűek a strandjai” – hangsúlyozta.

A Balaton idei strandszezonja tehát nemcsak a természetes szépségeivel, hanem a magas színvonalú szolgáltatásaival is garantálja a látogatók elégedettségét. A Kék Hullám Zászlóval kitüntetett strandok büszkén fogadják a nyaralni vágyókat és biztosítják, hogy mindenki számára emlékezetes élményt nyújtsanak.

Fotó: Tourinform Gyenesdiás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .