A Malért mer nagyot álmodni

Több külföldi kockázati tőketársaság is komolyan érdeklődik egy új alapítású magyar légitársaság iránt – közölte Vécsei Mihály, a Magyar Légiközlekedésért Egyesület (Malért) elnöke sajtótájékoztatóján, de egyelőre nem kívánta megnevezni az érdeklődőket.

 

{module 221}

Annyit azonban elárult, hogy készül az üzleti szempontok összeállítása, ami alapja lesz az üzleti tervnek, de ehhez még időre van szükségük. A civil szerveződés vezetője elmondta, hogy levelet küldtek a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumba és azt remélik, hogy az állam is részt vállal az új magyar légitársaság megalakításában. Választ egyelőre nem kaptak. A Malért álláspontja szerint a vállalkozás sikeréhez nagyban hozzájárulna, ha a Malév két leányvállalatát, a karbantartó céget, az Aeroplexet, és a földi kiszolgálással foglalkozó Ground Handlinget, valamint a még meglévő repülőtéri résidőket (slotokat), azaz a le- és a fölszállás időpontjára szóló jogosultságot egy adott légikikötőben, apportként bevinnék az új légitársaságba.

Lapunk kérdésére Vécsei Mihály elmondta: nem zárják ki, hogy az állami tulajdonban lévő Malév nevet vigyék tovább, ha sikerül erről megegyezni az állammal, de gondolkodnak a nemzetközi piacon jól eladható új elnevezéseken is. Azt is megemlítette, hogy tudomása szerint a Malév unión kívüli desztinációi, illetve a slotok szeptemberig nem vesznek el, azokkal tehát az őszig lehet rendelkezni.

A Malév több mint 1500 dolgozója március 8-án, illetve 9-én megkapta a csoportos leépítésről szóló értesítést.

Demeter Csaba pilóta a HUNALPA Magyar Közforgalmi Pilóták Egyesülete képviseletében beszámolt arról, hogy eddig a 180 légikísérőből 20-an tudtak elhelyezkedni külföldi légitársaságoknál. A 200 pilótából 50-60-an feleltek meg a biztos szerződést még nem jelentő első szűrésen, elsősorban arab és kínai légitársaságoknál. Az 52 év fölöttieknek azonban szinte reménytelen új légitársaságot találniuk. Jelezte, hogy a leányvállalatok közül a Ground Handlingtől 450, az Aeroplextől pedig 250 dolgozót küldenek el. Nekik még kilátástalanabb a helyzetük – tette hozzá Demeter.

 

Bihari Tamás / Népszava

{module 221}