Az államtitkár őszinte szavai

A közelmúltban néhány újságírót szakmai beszélgetésre látott vendégül Horváth Endre a Nemzetgazdasági Minisztérium turizmusért felelős helyettes államtitkára. Többek között szó esett arról, hogy a Széchenyi rekreációs kártya 2012-re teljesen felválthatja az üdülési csekket. Az egykoron forradalmi újításnak számító üdülési csekk reformra szorul és ez lesz az elektronikus alapú rendszer bevezetése.

Az elektronikus alapú rendszerre történő váltás azért nem történhet meg előbb, mert annak kiépítése s az üdülési csekk kivezetése időigényes és anyagi forrásokat igénylő folyamat.

Az sem eldöntött még, hogy az adómentes sáv automatikusan megegyezik majd a minimálbérrel vagy attól elválló keretösszeget határoznak meg.

Szó esett a hazai turizmus gondjairól is, az államtitkár álláspontja szerint még nem értük el a mélypontot, az első fél évben nincs nyoma a fellendülésnek, a kereskedelmi szálláshelyek első hathavi bevétele bruttó 100 milliárd forinthoz közelített, ez 1,5 százalékkal volt kisebb, mint egy évvel korábban, annak ellenére, hogy a vendégéjszakák száma egy százalékkal nőtt.

Ezért kiemelkedő feladat, hogy új piacok felé kell nyitni, mert, a legfontosabb küldő piac, a német továbbra is gyengül. A statisztikák alapján a Németországból érkező turisták vendégéjszakáinak száma az év első felében 6 százalékkal csökkent az előző évhez képest.
Ezekhez a tervekhez erősíteni akarják a piackutatást és a turisztikai kutatások területét, valamint át kell gondolni, a néhány évvel ezelőtt elfogadott turizmus stratégia átdolgozását.

A turizmus iparágon belül kiemelt feladat az egészségturizmus fejlesztése, erről szólt a parlamenti nyílt nap is.

Horváth Endre a napi gondok mellett említette a bankhitel visszafizetési gondokkal küszködő szállodaipar helyzetét, a szakmai szervezetekkel együtt keresik a megoldást, hogy minél kevesebb szálloda kapuját kelljen bezárni.