Felújított gőzmozdony áll szolgálatba a Börzsönyben

121 éves Triglav gőzmozdony Kemence és Feketevölgy között

Menetrendi szolgálatba áll egy 121 éves Triglav gőzmozdony Kemence és Feketevölgy között

Felújítása után munkába állt az 1902-ben, a müncheni Krauss gyárban épült gőzmozdony. Első állomáshelye a Triglav hegy lábánál működő feistritzi erdei vasút volt, innen is kapta nevét. 1916-ban a Császári és Királyi Hadsereg Tábori Vasútja vette állományába, majd az első világháborút követően a vasút és a környező uradalom akkori tulajdonosa vette meg és így került a Börzsönybe, az inóci kőbánya, a királyréti uradalom iparvasútjára. 2017-ben került a Kemencei Erdei Múzeumvasúthoz és kezdődött el a felújítása .

A Kemence és Feketevölgy közötti kisvasút a Börzsönyben található keskeny nyomközű vasútvonal, ami turisztikai és múzeumi céllal üzemel. A vonalat eredetileg 1909-ben építették meg az erdőgazdálkodás számára. A vasútvonal 13,5 kilométer hosszú és festői tájakon keresztül halad, áthaladva erdőkön, völgyeken és hegyek között.

Ez a kisvasút különösen népszerű a turisták körében, akik szeretnének egy kis nosztalgiát átélni, visszarepülni az időben és élvezni a vidéki Magyarország szépségeit. A vonal mentén számos látnivaló található, beleértve a Kemencei Erdei Vasútállomást és a Feketevölgyi Erdei Múzeumvasútállomást.

Ezen a kisvasúton időről időre különböző rendezvényeket is tartanak, például nosztalgia vonatozásokat, amikor régi gőzmozdonyok és nosztalgia kocsik szolgálnak. Ezek az események hozzájárulnak a vasúti történelem és kultúra megőrzéséhez, valamint kiváló lehetőséget kínálnak az érdeklődőknek a vasúti múlt felfedezésére és élvezetére. Az évente megrendezett rendezvényekről és pontos menetrendekről érdemes közvetlenül a vasútvonal üzemeltetőjénél érdeklődni, mivel ezek változhatnak az évek során.

A fotón a Kemencei Erdei Múzeumvasút 121 éves, felújított Triglav gőzmozdonya halad dunakeszi vasúti kocsival Kemence és Feketevölgy között a Kőrózsa panziónál 2023. október 28-án.
fotó: Máthé Zoltán / MTI

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .