Kivégzi Rogán a fővárosi turizmust?

Március 15. tér, BudapestKomolyan fenyegeti az Erzsébet híd pesti hídfőjének átalakítása a budapesti turizmust – Rogán Antal polgármester ugyanis felszámolná a Március 15. téri parkolót, ahol naponta nagyjából száz busz vesz fel és tesz le zömmel külföldi turistákat.

{module 221}

Nemcsak az autósoknak, és a kerékpárosoknak hátrányosak a Ferenciek tere és a Március 15. tér átalakításának tervei, de sokat veszít a főváros idegenforgalma is. A tervek szerint ugyanis megszüntetnék a Mátyás pince előtti parkolót, amelynek kulcsszerepe van a főváros idegenforgalmában – itt veszik fel a hajóval érkező külföldi turistákat, de azoknak is fontos megálló, akik a Váci utcát szeretnék bejárni, és szintén busszal érkeznek. Nedeczky Tibor, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének közlekedési szakértője felhívta a figyelmet: naponta több száz turista fordul meg az Erzsébet híd pesti hídfőjénél. A szakértő szerint rendre alig van szabad hely az új buszok számára, mert a Szabadság híd és a Lánchíd között egyetlen hasonló parkoló sincs.

„A sok apró kellemetlenség, amit a turistáknak el kell szenvedniük, például hogy megszüntetnek egy fontos parkolóhelyet, és ezért mondjuk többet kell gyalogolniuk a látványosságokért, hosszú távon ellehetetleníti az idegenforgalmunkat” – mondta el lapunknak Vadai Ágnes, az Országgyűlés Sport- és Turisztikai Bizottságának független tagja, majd hozzátette: „Egyre több parkoló szűnik meg, és az ígért P+R parkolók sem jöttek létre, valamint a tömegközlekedés színvonala sem emelkedik. Így nem nagyon csodálkozhatunk, hogy a külföldi turisták inkább Bécset vagy Prágát választják Budapest helyett”.

Hasonló véleményt fogalmazott meg Niklai Ákos, a Ferenciek terén működő Kárpátia étterem tulajdonosa is, aki kiemelte: a fővárosi parkoló-kérdés 15-20 éve egyre aggasztóbbá  válik, és a turistabuszok mozgatásának, avagy a szállodák megközelítésének kérdése is megoldásra vár.

/NÉPSZAVA-információ/

{module 221}