Hévízi sikerek az erfurti szakácsolimpián

Hévízi sikerek az erfurti szakácsolimpiánRemekül szerepeltek Hévíz szakácsai a 2012 októberében Erfurtban  megrendezett Szakácsolimpián. Veress  Ferenc, a Hotel Panoráma séfje ezüstérmet szerzett, a Hotel Helios chefje, Mayer Tibor diplomát vehetett át a szakértő zsűritől. A versenyt  és a  nemes versengést  Hévíz város önkormányzata is támogatta.

{module 221}

A versengésen 34 nemzet 1800 versenyzője vett részt, 1300 versenyző alkotta a csapatokat, 500 versenyző indult az egyéni kategóriákban. Az 50 főből álló a zsűri napi 1100 adag ételt bírált el, s a mérleg szerint 45 000 látogatót vonzott a nagyszabású rendezvény.

A zsűri nagyon szigorú volt. A nemzeti csapatoknál a 34 nemzet közül hidegkonyhában mindösszesen egy országnak adtak aranyérmet (Svédország), míg melegkonyhában is csak négy ország örülhetett az arany minősítésnek (Svédország, Norvégia, Németország és Kanada).

Veress Ferenccel, ezüstérmes szakácsolimpikonnal, a Hunguest Hotel Panoráma chefjével beszélgettünk az idei erfurti szakácsolimpia apropóján. Az ott elért sikerekhez ezúton is gratulálunk!

Mióta dolgozik szakácsként? Mi késztette, hogy épp ezt a szakmát válassza?

Gyerekkorom óta mindig is szerettem a konyhában sertepertélni és mikor szakmát kellett választani, ahol minimum három lehetőséget lehetett megjelölni, én már akkor biztosra mentem, mert csak a szakács iskolát írtam be, és sikerült is. 2007-ben végeztem Miskolcon a Vendéglátó ipari szakközép és szakmunkásképző iskolában, szakács, illetve cukrász szakon.

Korábban is részt vett már szakácsolimpián. Milyen volt az idei évi verseny, a mezőny? Nagyobb kihívás volt, mint az eddigi években?

2004- ben voltam először világversenyen (szakács olimpián). Sikerült egy bronzérmet hazahozni. Azóta még kétszer voltam Erfurtban olimpián, és nyertem összesen egy arany, két ezüst, és egy diplomát. Kétszer szerepeltem sikeresen Luxemburgban a Világbajnokságon is, ahonnan egy aranyérmet, két ezüstérmet, és két bronzérmet sikerült hazahoznom. Egy világverseny rengeteg munkával, idővel, és anyagi ráfordítással jár, de az élmény, amit átél ott egy versenyző az leírhatatlan azoknak, akik szeretik a szakmájukat. De ebben az évben sokkal nehezebb volt a verseny, mert elég szigorú volt a zsűri. Jóval kritikusabb szemmel néztek mindent, amit bármilyen kategóriában letettek az asztalra az indulók.

Hogyan lehet felkészülni egy ilyen megmérettetésre? Mire kell nagyon figyelni a versenyen?

Nekünk egyéni versenyzőknek több kategória áll rendelkezésünkre, ami közül tudunk választani. Általában mindenki a magának leginkább testre szabott kategóriát választja. Miután kiválasztottam a kategóriát elkezdem fejben kitalálni az ételeket, az asztal designe-ot.

Ha van lehetőségem egyszer vagy többször lepróbálom az ételeket, hogy lássam, min kell még javítanom, hogy megfeleljen az elképzelésemnek. Ezek az ételek minimum 12 órát ki vannak állítva a kiállításon, ezért mindet le kell fényezni aszpikkal, ami nem egy egyszerű dolog, mivel a zsűri igen szigorúan pontozza, hogy mennyire szépen van fényezve.

Mit készített a versenyen?

Az én kategóriám az úgy nevezett „Á” kategória, ami azt jelenti, hogy egy nyolc személyes dísztálat és hat különböző előételt készítettem. A dísztál négy féle halból és a hozzá illő köretekből állt.

Az előételek pedig libamájból, borjú  szűzből, szárnyasból és halból álltak.

Várható, hogy részt vesz majd a következő  olimpián is?

Az idei versenyre sem terveztem már, hogy indulok, mert novemberben megszületik a kisfiam és nem szerettem volna itthon hagyni a páromat, de a kollegám Mayer Tibor és természetesen a párom is addig győzködött, hogy menjek az olimpiára, hogy végül is beneveztem és így utólag már nem sajnáltam a fáradságot, amit belefektettem a versenyzésbe, mert sikeresen tértem haza.

Igaz, ez egy olyan szakma, ha egyszer az ember elkezd versenyekre járni és ráadásul még sikerélménye is van, akkor azt nagyon nehéz abbahagyni, mert mindig szeretne szebbnél szebb alkotásokat készíteni, amire büszke lehet.

{module 221}