Magyarország EU elnöksége és a turizmus

A Magyar Turizmus Zrt. Magyarország soros EU elnökségének beharangozása céljából több külföldi újságírói tanulmányutat is szervez, amelyek programjában a fővárosunkkal való ismerkedés mellett szakmai találkozókra is sor kerül. A cikkek nagy része még ebben az évben megjelenik a legrangosabb uniós szakmai, illetve gazdasági újságokban és portálokon.

Az első tanulmányút keretében jelentős brüsszeli uniós lapok újságírói érkeztek Budapestre november 9-én, a Magyar Turizmus Zrt. és a Külügyminisztérium közös szervezésében. A négynapos program során fővárosunk szépségeinek, vonzerőinek bemutatása mellett szakmai találkozókra is sor kerül, a zsurnaliszták találkoznak Dr. Kovács Zoltánnal, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium kormányzati kommunikációért felelős államtitkárával, Ódor Bálinttal, a Külügyminisztérium EU-ügyekért felelős helyettes államtitkárával és Urkuti Györggyel, a Külügyminisztérium EU-elnökségi Kommunikációs Főosztályának vezetőjével.

A tanulmányút keretében az újságírók felkeresik uniós elnökségünk rendezvényeinek két fő helyszínét, a Néprajzi Múzeumot és a Gödöllői Kastélyt, valamint a turisztikai programok során is különlegességekkel ismerkedhetnek meg: látogatást tehetnek a köztársasági elnök hivatalában, a Sándor-palotában, speciális körbevezetés keretében fedezhetik fel a Művészetek Palotáját az esti koncert előtt, továbbá uniós fejlesztésekre fókuszáló budapesti városnézésen is részt vehetnek.

Magyarország EU elnöksége jelentős turisztikai bevételeket generálhat hazánk számára 2011 első hat hónapjában. Rövid távú hatásként lendületesen bővülhet a már élénkülő hazai hivatásturizmus, hosszú távon pedig kiváló lehetőséget kapunk hazánk turisztikai országképének pozitív irányú formálására.

2011-ben a Társaság további marketingeszközökkel is Magyarország turisztikai kínálatára szeretné irányítani a figyelmet. Ennek a tevékenységnek az egyik legfontosabb eszközét a színvonalas turisztikai kiadványok jelentik. A konferenciákra érkező politikusok, szakértők, üzleti döntéshozók körében ezen kiadványokkal, valamint a nagyobb rendezvényeken turisztikai információs pult üzemeltetésével is népszerűsíteni kívánják az aktuális turisztikai kínálatot. Az MT Zrt. egy külön programmagazin kiadását is tervezi, amely az EU elnökség alatt Magyarországon zajló kiemelt nagyközönségi programokat, kulturális eseményeket tartalmazza majd. A Társaság mindezeken kívül segítséget nyújt az EU delegációk kísérő programjainak megszervezésében a társintézményekkel együttműködésben, elsősorban egészségturizmus tematikában. A nemzeti turisztikai marketingszervezet felajánlotta továbbá Contact Center szolgáltatását, mint az elnökség alatt ingyenesen hívható telefonos információs és tájékoztató központot az országba érkező vendégek segítésére. 2011 májusában – a tervek szerint – sor kerül majd egy kb. 300 fős turisztikai konferencia megrendezésére is az MT Zrt. szervezésében.

A Magyar Turizmus Zrt. lobbi tevékenységének köszönhetően hazánk EU elnökségének időszaka alatt Budapesten kerül sor a 39 európai ország nemzeti turisztikai hivatalait tömörítő Európai Turisztikai Bizottság (European Travel Commission, ETC) soron következőigazgatósági ülésére és közgyűlésére is. A rendezvény – amelynek szervezésében az MT Zrt. aktívan részt vállal – kiváló lehetőséget teremt arra, hogy a nemzeti turisztikai marketingszervezet a vezető nemzetközi utazási szakemberek figyelmét Magyarország turisztikai kínálatára és hazánk soros EU elnökségére irányítsa.