Válság és italozás

Talán meglepő, hogy a válság idején is növekszik a prémium italok piaca. Valószínűleg sem itthon, sem külföldön nem érintette az ezen italokat fogyasztó rétegeket oly mértékben a gond, mint a tömegitalokat fogyasztókat és ez nem csak az italpiacról mondható el, hanem minden más termékről is. Visszatérve az italfogyasztásra, egyértelmű, hogy a hosszabban érlelt rumok, konyakok és whiskyk fogytak a legjobban, de sikere volt a drága boroknak is.

Erről számoltak be a magyarországi importőrök is. Így a DLB Consult Kft. elmondta, hogy a várakozáson felül értékesítettek a rumokból és a cachacákból. Különösen nagy kereslet mutatkozott a 10 éves Matusalem Clásico-ból és a 15 éves Matusalem Gran Reserva-ból, de nagy sikere volt a Hendrick’s Ginnek is.

A WellKom Kft. sokat értékesített az örmény Ararat brandyből, amely eredeti francia konyaktechnológiával készül. Az Ararat brandynek 7 változatát hozták be a piacra, a három éves érlelésűtől a húsz évesig.

Nem tartozik az olcsó termékek közé a svájci eredetű Xenia vodka likőr család, amely kiváló alapanyag a koktélokhoz. Nagy a kereslet a Champagne Gosset iránt, de nem panaszkodhatnak a Calvados importőrei sem.
Csupán érdekesség, hogy ma Magyarországon 500 féle whiskyt lehet vásárolni. Ez adta az alapját annak a gondolatnak, hogy ebben az évben először Magyarországon is megrendezzék a Whisky Show-t, ahol a sláger a 10 évesnél idősebb korlátozott mennyiségben készített egyedi hordókban érlelt „cask finish” whiskyk voltak.

Amíg általánosságban jelentősen csökkent a hazai sörök fogyasztása, addig a csúcskategóriás sörök iránti igény növekedett. Elsősorban a belga sörök váltak kedvelté, amelyből több mint 100 féle a kínálat. A magyar piacon a favorit a trappista kolostori sör, a 12%-os alkohol tartalmú Scaldis, vagy a meggyágyon érlelt flamand barna sör.