A Normafa fejlesztése

A kormány támogatásával megújulnak a Normafa környékén lévő, több évtizede elhanyagolt sípályák. Téli és nyári sportolási lehetőségeket teremtenek új felvonókkal, a közösségi közlekedés javításával és a fogaskerekű útvonalának meghosszabbításával. Legalább száz éve a fővárosiak kedvenc kiránduló- és síelő-helye, de a pályáknak mégsem volt gazdája.

önkormányzati fejlesztések támogatással

Budapesten a Margitsziget után a legtöbb turistát vonzó zöld terület a XII. kerületi Normafa. A látogatók jobb kiszolgálása nem valósulhatott meg, mert a terület jogilag erdő, a Pilisi Parkerdőgazdaság tulajdona. Pokorni Zoltán polgármester szerint most „a fejlesztés elöl elhárultak az akadályok”. A kormány megteremtette a szükséges jogi és pénzügyi támogatást a beruházáshoz.

A főváros legnagyobb parkja lesz a Normafa, az Erzsébet-kilátó, a Libegő végállomása és a Fácános által bezárt 300 hektáros terület. Gondozása és fejlesztése a Hegyvidéki Önkormányzat dolga. Mivel természetvédelmi terület, úgy kell kialakítani a sípályák, liftek és a hóágyúzáshoz szükséges víztározó helyét, hogy természeti kárt ne okozzanak. Az egykori Fácános vendéglőnél nagy parkoló épül, valamint bővítik a Hotel Normafa és a korábbi Hotel Olimpia parkolási lehetőségeit. A fogaskerekűt a Széchenyi-hegytől a Normafáig vezetik, lenti végállomását pedig kiterjesztik a Széll Kálmán térig. A Libegőt kerékpárok szállítására is használhatóvá teszik. A downhillesek számára a Libegő alatt alakítanak ki új pályát. A Normafa és a Harang-völgy között négy évszakban használható ülőliftet építenének Mátyás király úti megállóval. A tervek szerint készülne bobpálya, futópálya, a sétálóknak felújítanák a János-hegyi utat. A látogatók biztonsága érdekében térfigyelő kamerákat helyeznek ki.

A sportcélú fejlesztések 5-6 milliárd forintba, a közlekedési beruházások 15-20 milliárdba kerülnek, amelyekhez Európai Uniós támogatást vennének igénybe. A munkálatok a jövő év elején kezdődnének, és 2015-re több eleme meg is valósulhat. A Normafa egyedülálló adottsága, hogy közel van a fővároshoz.