Álmos vezér Sólyom szárnyon

A Sólyom hamarosan megkezdi működését, és elindítja első gépét, amelyet Álmos vezérnek kereszteltek el – jelentette be Vágó József a cég vezérigazgatója a társaság első sajtótájékoztatóján.

Sólyom sajtótájékoztató

A vezérigazgató szerint a Malév csődje sokkolta a szakmát, és ezt követően több befektetővel kezdte keresni a kapcsolatot, hogy új magyar légitársaság jöhessen létre.

Több arab befektetővel tárgyaltak, amíg megtalálták az ománi idegenforgalmi mecénást, illetve az egyesült arab emírségekbeli pénzügyi befektetőt.

Vágó szerint a Budapest Airportnak szüksége van egy új magyar légitársaságra, amely prémiumszolgáltatásokkal látja el az utasokat. Emellett a társaság postaszolgáltatást is végez majd. Beszámolója szerint kritikus volt a gépek és flotta összeállításának folyamata, melynek eredményeként egy lízingcégtől fognak 6 gépet lízingelni. Mint mondta, jó együttműködést sikerült kialakítaniuk a nemzetközi lízingcégekkel.

2017-ig 50 repülőből álló flottát működtetnének, ebből 20 regionális jet, 20 keskenytörzsű jet, és 10 szélestörzsű jet lenne. 2013-ban 700 fő, 2014-ben pedig 1400-2000 munkavállalóval számolnak. Még idén 31 desztinációba terveznek repülőjáratot indítani, ami jövőre 51-re bővülne, 2017-ben pedig már a világ 55 országában, 96 desztináción keresztül lennének jelen.

Vágó úgy értékelte, külföldön nagyon komolyan veszik őket, a magyar szkepticizmust annak tudják be, hogy eddig csak találgatások voltak, és nem álltak ki a nagyközönség elé.

A társaság számít a korábbi Malév-dolgozókra – mondta a vezérigazgató. A Sólyom Airways elsődlegesen hazai beszállítókat és alkalmazottakat keres a sajtótájékoztatón kiosztott anyag szerint. Ehhez pályázati felhívást tettek közzé, amely 2013. augusztus 1-jétől elérhető a honlapjukon. Erre jelentkezhet az is majd, aki munkát akar kapni a cégtől. Vágó ugyanakkor hangsúlyozta azt is, hogy kész személyzettel, forgatókönyvvel rendelkeznek, és ha itt lenne az első gép ma, akkor holnap már fel tudnának szállni. “Ez egy új honfoglalás, emeli Magyarország presztízsét, befektetőket csábít ide” – mondta a vezérigazgató.

A társaság több multinacionális céggel írt alá szerződést, Vágó beszámolója szerint a Sólyom egy nemzetközi cégcsoport, a Sólyom International Group zászlóshajója lesz. Az első gép lajstromjele HA-SHA lesz, a gépet Álmos vezérnek keresztelik.

Az online értékesítés néhány héten belül kezdődik, akkor publikálják a menetrendet is. Kezdetben 22 célállomás lesz, európai fővárosokba.

A tájékoztatón arra is kitértek, mindent letettek az asztalra, ami szükséges az engedélyekhez, az első gép augusztus 18-i indulása nem a hatóságokon fog múlni. A cég képviselői nem hiszik, hogy fennakadás lenne az engedélyezés során.

“Nem az a gondom, hogy megtöltöm-e majd a gépeket, hanem hogy tudok-e annyi gépet behozni, amivel a keresletet kiszolgálom” – állította magabiztosan Vágó József, mert szerinte “nagyon komoly vásárlóerővel rendelkező réteg vár minket”.

A Sólyom Airways vezérigazgatója szerint a legfontosabb, hogy van tőkéjük, és könnyedén üzemeltetni tudják azt az 50 gépet, ami az üzleti tervben szerepel. A Sólyom a fapadosokkal szemben átszálló  forgalmat is tud majd kezelni. Vágó elmondása szerint a Malévnál a döntéshozatal nagyon bürokratikus volt, ők élni tudnak majd a piaci ad-hoc lehetőségekkel.

Ígéri, a tulajdonosok három éven belül semmilyen osztalékot nem vesznek majd ki, hanem mindent visszaforgatnak a fejlődés érdekében. Állami pénz egyáltalán nincs a projektben.

Elkezdik a részvénytársasággá alakulást, melynek nyomán tőkeemelés is várható. Nem terveznek szövetségi rendszerhez csatlakozni a támasztott követelmények miatt. A költségeket pedig hatékony működéssel kívánják kordában tartani.

A Gazdasági Rádióban Turi Ferenccel elhangzott beszélgetés alapján is egyértelmű, hogy  magyar érzelmű és nem fapados lesz a Sólyom Airways.

Közép-Keleten három nagyon jelentős központ van: Dubai, Doha és Abu-Dhabi, mindháromnak nagyon jelentős légitársasága van, évi 10-40 millió utassal. Jellemzőjük ugyanakkor, hogy a saját utasforgalmuk nagyon gyér, tranzitutasokat szállítanak – mondta Turi Ferenc, a Capital Consulting Group stratégiai tanácsadója a Gazdasági Rádiónak. Hozzátette: az olajkészletek kifutásával ezekben az országokban egy fontos stratégiai trend, hogy a logisztikai ipart fejlesztik.

Turi Ferenc elmondta, hogy a legnagyobb az Emirates Airlines, Dubai központtal, 200 repülőgépe van. Nem köt stratégiai szövetséget senkivel, viszont meghatározó. A másik az Etihad Airways, amely felvásárolta az Air Berlin csaknem 30 százalékát. Ők egy nagyon aktív stratégiai terjeszkedési politikát folytatnak. A harmadik a Qatar Airlines.

A Malév 2012-es csődjénél is már felmerült, hogy külföldi légitársaságok vizsgálják, miként tudnának belépni az európai piacra. A szakértő a Gazdasági Rádiónak elmondta, hogy már akkor felmerült a Qatar és az Etihad neve, de végül is ez meghiúsult. A verseny viszont éleződik, és ebben a terjeszkedésből eddig kimaradt cég egy tesztként, projekt jelleggel megfuttatja, hogy mire tud jutni ezen a piacon. Az Etihad egyébként augusztusban kap engedélyt arra, hogy megvásárolja a Jat szerb légitársaság 49 százalékát. Ezért az ágazat szakmai köreiben az a feltételezés, hogy valamelyik kompetitív társaság az, amelyik megnézné a Sólyommal, miként lehet ellensúlyozni a versenytársak terjeszkedését.

Eddig egyedül az Emirates nem terjeszkedett, ezért vélhetően leszűkíthető erre a cégre a befektetők köre – véli Turi Ferenc. A név vélhetően azért nem hangzott el eddig, mert egy teszt jellegű projektről van szó. A Sólyom vezérigazgatója is azt mondta, hogy egy olyan jellegű üzemeltetésbe fognak, amelynek keretében a gépeket a pilótákkal együtt veszik meg. Az sem kizárt ugyanakkor, hogy az Emirates egy olyan résztulajdonosa áll a Sólyom megalapítása mögött, amely konkurens társaságokban is érdekelt.