Világsztárok és borászatok

Régészeti feltárások bizonyítják, hogy a bor évezredek óta fontos szerepet játszik az emberek életében. Ma már azok is elkezdtek foglalkozni a borral, akiknek nem is ez a szakmájuk. Például a világhíres színészek, popdívák, sportolók, szakácsok. Mint a mágnes, úgy vonzza a bor világa a hírességeket, s rajtuk keresztül persze az átlagembereket is, akik közül a hírességek borait azok is megkóstolják, akik egyébként nem nagy ivók.

Depardieu borászat

A gigaelegáns paloták, a luxuskocsik, a szinte megfizethetetlen árú ruhaköltemények és ékszerek után mi az, amivel még kitűnhet a sorból egy világsztár? Természetesen egy saját borászattal. Éppen ezért óriási divat lett a népszerű  emberek körében a szőlőbirtok vásárlása, a pincék létrehozása, s a saját címkével ellátott borok bevezetése a világpiacra, a Michelin-csillagos éttermekbe.

Frencis Ford Coppoloa, Carlos Santana, Gerard Depardieu, Madonna, Bob Dylan, Greg Normann, Gordon Ramsey és még sokan mások a filmek, a sport és az élet egyéb területén nagyot alkotó  egyéniségek kezdtek komolyan foglalkozni a borral. Ma már nem is számít igazán komoly sztárnak, akinek nincs pincészete valahol a föld legmenőbb borvidékeinek egyikén.

Fontossá vált, hogy a nagymenők ne csak óriásplakátokon, filmvásznon, tévéreklámokon lássák vissza a saját nevüket, hanem a borosüvegek címkéin is az éttermekben, bárokban, vinotékákban és privát otthonokban a polcokon. Ma már a celebritások és a bor összefüggő fogalom. Az olasz Fattoria Le Terazze’s Planet Waves, egy Rosso Conero, amely 2002-ben lett palackozva először, Bob Dylan 1974-es albuma alapján kapott nevet, s az énekes által tervezett címkét kapta meg a sztár aláírásával. A borász úgy alkotta meg ezt a nedűt, hogy a karaktere éppen ugyanolyan legyen, mint amilyen Dylené, persze az ő elképzelése szerint. A borásznak a második vöröse volt, amit alkotott Dylannek, aki egyébként, talán mondani sem kell, a kedvenc előadóművésze. Az első vöröset, amit Dylennek dedikált, Johanna víziónak nevezték el, ez limitált példányszámban jelent meg, Montepulciano legkiválóbb szőlőjéből alkotta. Dylan is maga nagyon érdeklődik a borászat iránt, s jó úton jár, hogy ő is ünnepelt borszakértő lehessen, sikert érjen el ezen a területen is.

Gordon Ramsey, a világhíres séf is belevitte a szeretetét egy palack borba. A Chateau Bauduc Bordeaux bort évek óta forgalmazza a londoni éttermében. A bor alkotója megegyezett Ramsey-vel, hogy Gordon Ramsey válogatása névvel árusítsák a továbbiakban a nedűt, s ebbe a szelekcióba még bekerült további két fehér  és egy rozé bor is.

Az ünnepelt szakács annyira nagyvonalú, hogy nem kér jutalékot a borok értékesítése után, pedig az ő nevével sokkal több fogy. Nem így cselekedett Carlos Santana, a zenész. A G.H. Mumm pezsgőt Santana DVX néven palackozták 2005-ben, s az eladásokból neki is kell fizetni. Santana persze azzal indokolta ezt, hogy ő megdolgozott a pénzért, hiszen vállalt kóstolásokat, amikor a pezsgőt alkották, s a végső ízhatás kialakításában is részt vett, a likőrözést is ellenőrizte. Egy dollárt kap a gitáros minden palack eladása után bónuszként – persze el kell mondani, hogy a művész nem teszi el a pénzt, hanem a jótékony célra fordítja, a művészeti és oktatási, valamint egészségügyi alapítványán keresztül juttatja el a rászorulóknak.

Jimmy Stafford és rockbandája, a Train szintén elkezdett bort készíteni. Ők a komoly beteg gyerekeket támogatják San Franciscóban, 2009-ben jelent meg az első boruk, a Petit Sirah, aminek a Jupiter cseppjei fantázia nevet adták, utalva a slágerükre: Drops of Jupiter. John Concannon borász adott nekik sok segítséget a bor előállításához, végigkóstoltatták az egész kaliforniai tengerpart lakosságát, véleményt kértek, hogy a legjobbat alkothassák.

A dél-afrikai születésű Dave Matthews Virginiában alapított borászatot Blenheim néven. Ebben az államban aratta első nagy sikereit, ezért esett erre a választás. Madonna és az édesapja együtt irányítják a Ciccone Borászatot Michiganben a Leelanau-félszigeten. Madonna Bay Cityben nőtt fel, és Rochester Rillsben, ezektől egy kicsit nyugatra esik a szőlőbirtokuk, de mutatja, hogy ő is ragaszkodik a gyökereihez. Jason Priestly színész a Black Hills Estate Winery társtulajdonosa Kanadában, British Columbiában az Okanagan-völgyben.

Sok sztár megtanulta már, hogy a borászat és a borkészítés alkalmanként nehezebb, mint a saját szakmájuk. Francis Ford Coppola is jól tudja már, hogy könnyebb filmet rendezni, mint bort készíteni. A Napa Valleyben üzemel a Rubicon Estate nevű borászata, amelyet korábban Niebaum-Coppola borászatnak hívtak. A borturizmus újjászületése volt a célja, ezért szállt be a borászkodásba, és sikerült is a nevével rendkívül sok embert odacsalni Rutherfordba, Napa Valleybe. Valamint Geyserville-be, ahol szintén van egy másik borászata.

Coppolát persze nemcsak a turizmus vezette, hanem családi hagyományok is, hiszen olasz ősei hosszan sorolhatóan foglalkoztak borkészítéssel.

A francia színész, Gerard Depardieu számára nincs semmiféle tradíció a borkészítéssel kapcsolatban. Igen szegény családban nőtt fel, s az apja antialkoholista volt. De mivel visszavonult a színészkedéstől, így lett ideje, s volt pénze is ahhoz, hogy kedvenc időtöltésének hódoljon, a borkészítésnek. Az egésznek az lett a vége, hogy jelenleg több mint 20 franciaországi és már országbeli Chateau-nak és étteremnek a kizárólagos vagy résztulajdonosa világhíres színész. Az útlevelében ma már nem is az áll a foglalkozás szó után, hogy színész, hanem az, hogy borász. Az újabb generációk a Depardieu nevet már nem a mozivásznon született alakítások miatt fogják ismerni, hanem a jó borok okán.

A golfvilág nagyja, Greg Norman is vonzódik a borokhoz. Az ausztráliai Eden Valley Chardonnay például az ő nevéhez fűződik. Mint ahogy a Limestone Coast Cabernet Sauvignon vagy a Limestone Coast Shiraz is. Greg Norman annyira belejött a borászatba, hogy Kaliforniában is belekezdett borkészítésbe, Santa Barbarában. Sokan még nem is értik, hogy mit jelent a cápa jel a borok címkéjén, de hamar meg fogják tanulni, hogy ez Norman védjegye, hiszen őt a golf világában csak Cápának becézték, mert olyan nagy ragadozó volt, mindenkit leigázott a pályán. Ő a nagy fehér cápa.

A nagykereskedők általában a minőségi borokat keresik, s amelyek már régóta piacon vannak, mert tudják, hogy ezek jól eladhatók. Kivételt képeznek azonban a celebek borai, amiket még akkor is keresnek, ha csak egy-két éve vannak velük a piacon. A híres ember nevének látványa a címkén eladja a bort. Antonio Banderas Ribera del Duero spanyol boráért is rajonganak a vásárlók. Meg kell jegyezni persze, hogy azért ezek a legtöbb esetben kiváló  minőségű nedűk, hiszen profik segítenek a sztároknak megalkotni a boraikat.

A magyar ismert emberek között is akad, aki borászattal foglalkozik. Dr. Csernus Imre pszichiáter például nemrégiben alapította meg az Almagyar-Érseki Szőlőbirtok Kft.-t két barátjával. 2010-ben Csutorás Ferenc borász és barátja, a vele régóta együtt dolgozó Mészáros Péter grafikus hozták létre a borászatot. A szőlőbirtok elsősorban a kivágott érseki területen termett, kiváló minőségű kékszőlő megmentéséért jött létre, de az „érseki” mellett más kárpát-medencei fajtákat is telepítettek. 3,5 hektáron gazdálkodnak Eger egyik legértékesebb dűlőjén, az Almagyar-dombon, ahol borturisztikai fejlesztésbe is belevágtak. Az első borok Budapesten, a Time for Wine borfesztiválon mutatkoztak be.

/Forrás: UNIQUE Premium Magazine/