Pannonhalma: úton vagyunk mindannyian

Pannonhalma Várszegi Asztrik főapát köszöntője„A Pannonhalmi Bencés Főapátság megnyitja kapuit: a vendégszeretetét az örökkévalóság felé, a titkokét egy rövid pillanat erejéig” – mondta Várszegi Asztrik püspök, főapát a VIATOR Étterem és Borbár ünnepi megnyitóján. A családbaráttá alakított új szolgáltatásokkal az átutazó-turizmus helyett a hosszú, családi hétvégék egyik legkedveltebb központja lehet a Világörökség részét képező Apátság. A magyarországi bencések 1560 millió forintos beruházásainak ez a része 880 millió forintba került.

Az 1996 óra a Világörökség részét képező Pannonhalmi Bencés Főapátság nagyszabású turisztikai fejlesztési programja keretében május 28-án, ünnepélyes keretek között nyitotta meg a nagyközönség előtt kapuit az Apátság étterme.

„Pannonhalma, az ezer év jelen időként emlegetett, élő történelem. Az Apátság a vendégfogadásban is a komoly fejlődés útjára lépett. A fejlesztéseknek köszönhetően olyan vendégbarát hellyé vált az elmúlt években, ahol a minőségi kínálat az univerzális értékekkel és a magyarság szellemi hagyományaival találkozik.” – mondta Rábai László főapáti titkár.

Pannonhalma Várszegi Asztrik főapát köszöntőjeA megnyílt látogatóközpont korszerű szolgáltatásokat biztosít majd a hazai és a külföldi vendégek számára egyaránt. A kétszintes, akadálymentesített épületben kapott helyet az étterem és az irodalmi, művészeti és vallási témájú rendezvények számára kialakított előadóterem is. A felszín alatt kényelmes parkolót alakítottak ki gépkocsik és autóbuszok számára, de kerékpártárolót és csomagmegőrzőt is létesítettek a kerékpáros turistákra gondolva. A létesítmény különlegessége a növényekkel gazdagon beültetett zöldtető.

A 1560 millió forintos projektköltségből, mintegy 880 millió forintba került a látogatóközpont és az étterem kialakítása. A 65 vendég befogadására alkalmas étterem a Viator nevet kapta. A latin kifejezés utast, úton lévőt jelent, utal arra is, hogy „úton vagyunk mindannyian” – magyarázta az elnevezést Várszegi Asztrik. A projekt további ütemeiben befejeződnek az arborétum és gyógynövénykert felújítási munkálatai, elkészül a levendula lepárló is és hamarosan megnyílik a vendégház, amely lehetővé teszi a több napos kikapcsolódást és feltöltődést. Várszegi Asztrik főapát a megnyitón megköszönte Istennek az ajándékot, az adózó magyar népnek és az uniós támogató szerveknek a lehetőséget, hogy Pannonhalma a nagycsaládok, kerékpárosok és testileg-lelkileg feltöltődni vágyók valódi, kedvelt állomásává válhat.

A Főapátságot évente mintegy 120 000 turista keresi fel, és a fejlesztéseknek köszönhetően, további 20%-os látogatószám növekedést várnak.