Új turisztikai szálláshelyek Szécsényben

Szécsény, Robinson szigetek

Turisztikai szálláshelyeket komfortosítottak és új, négyévszakos szállásokat is kiépítettek a Szécsényben lévő Robinson-szigeteken. A beruházásokat az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos adta át szombaton a Nógrád megyei szabadidős létesítményben.

Révész Máriusz elmondta, tavaly november óta 61 millió 700 ezer forintnyi fejlesztés készült el a területen, 40 millió forintos költségvetési támogatással az Aktív Magyarországért Program részeként. Ebből a pénzből épült ki az áramellátás, a napelemes rendszer, valamint épültek meg az új négyévszakos szállások – tette hozzá.

Szólt arról is, hogy 2018 óta 98 turistaház-, vízitúramegállóhely- és zarándokház-fejlesztést támogattak, és kitért rá, hogy változott a társadalmi igény: a kutatások szerint az aktív turisztikai lehetőségeket többen keresik, mint a fürő-, gyógy- vagy wellnessturizmust.

A szabadidős rendezvények számának szaporodására példaként említette, hogy Magyarországon 2012-ben 65 félmaratont rendeztek, míg 2018-ban 250-et.

A horgászatra, táborozásra, csapatépítésre, vízi sportokra alkalmas Robinson-szigetek négy kilométerre található Szécsénytől, a „NATURA 2000” természetvédelmi területen van két 3,5 hektáros tó és az Ipoly folyó két kilométer hosszú holtág rendszere.

Varga Béla ügyvezető igazgató elmondta, 1998-ban, a téesz megszűnése után 47 tulajdonostól vásárolták meg a területet, rekultiválták a holtágakat, faházakkal biztosították a szállást, de áram mindeddig nem volt a szigeten. Az utóbbi években fogadóépületet, kalandparkot, 20 darab kétszemélyes faházat építettek, és komfortosították, például klímával is ellátták a napelemes tetejű házakat.

Balla Mihály, a térség fideszes országgyűlési képviselője a nógrádi, Börzsöny, Cserhát vidéki természeti világról beszélt, amely szavai szerint feladatul is adja az aktív turizmus fejlesztését.

Ismertette, Vác és Balassagyarmat között több kisvonat kerékpártároló kocsikkal közlekedik a fő turistaszezonban, Szobtól Ipolytarnócig pedig kajak-kanu útvonal alakult ki az Ipolyon szlovákiai és magyarországi bázispontokkal, ezek egyike a Robinson-szigetek.

A fejlesztésben dolgozó vállalkozóknak Révész Máriusz és Stayer László, Szécsény polgármestere adott át okleveleket.

MTI
fotó: Komka Péter / MTI

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .