Vendégváró Tisza-tó

A XXI. század emberének a természettel való találkozás lassan az ünnepnapok ritka pillanatai közé sorolódik.

Vendégváró Tisza-tó

A fürdőzés, sportolás mellett a Tisza-tó  és térsége természeti értékeinek kínálatát hitelesíti a védett természeti területek sora, de ellentétben sok más természetvédelmi területtel itt a védett területek elsősorban nem korlátozást, hanem lehetőséget jelentenek, hiszen nagyrészük túravezetővel vagy önállóan, csónak, gyalog, vagy kerékpár túra keretében látogatható, és amire különösen büszkék, az a zsibongó madárvilág és a virágzó hínármezők.

A Tisza-tó Magyarország ökoturisztikai szigeteként mindig is elöl járt a természeti bemutatások újszerű  megoldásában. 70 km hosszú kerékpárút vezet végig ezen a világon, a 4 méter magasan futó gátkoronáról folyamatos kilátást kaphatunk a vadvíz országra.

Olyan térség ez, ahol az elmúlt 10 évben a fejlesztések következetesen a természet láttatására és az értékek megőrzésére irányultak. Ennek a munkának a megkoronázása a Tisza Tavi Ökocentrum.

A Poroszló községben található  Tisza Tavi Ökocentrum Európa legnagyobb édesvizű akváriumrendszere, amelyet körülölel a 10 hektáros állatkert, interaktív biológia órák befogadó helye, a Tisza-tó kapuja, út a Vízi Sétányra és a madárrezervátumba, kalandpark az egész családnak a játszótértől a GPS navigációs csónaktúrákig.

A Tisza-tó Magyarország második legnagyobb tava, a 127 km²-nyi területével, más tóval nem hasonlítható  össze. A tó 15 kikötőjéből indulhatunk útnak a vízi világ felfedezésére, több mint 1000 egységből álló motorcsónakpark várja a kirándulókat.

A Tisza-tó felejthetetlen természeti környezetében több mint 50 halfaj él. Négy évszakos horgászvíz. Óriásharcsák, balinok, nyúrgapontyok, compók akadhatnak a horogra, de leginkább milliárdnyi keszegéből a fiatal és kezdő horgászok is sikerrel zsákmányolhatnak.