Bizottsági össztűz: Rác fürdő

Április 15-én tartotta ülését az Országgyűlés Sport Turisztikai Bizottsága, amelynek egyik témája a Közép-európia Kezdeményezések (KEK), illetve a Visegrádi csoport (V4) idei magyar elnökségének turisztikai vonatkozásairól.

Rác Fürdő Budapest

Az elnökség ideje alatt a szervezők 35-50 KEK és közel 200 V4 rendezvény megtartására számítanak. Az egyik fő cél – a közelségből adódóan – Kassa – 2013 Európa Kulturális Fővárosa programsorozathoz való  csatlakozás.

Továbbra is kiemelt cél a harmadik piacokon való közös fellépés, mondta Nemes Andrea az NGM főosztályvezetője. Ennek szellemében ez év június 6-án Gödöllőn találkoznak a KEK és V4 országok államigazgatásban dolgozó turisztikai szakemberei, ahol megtárgyalják a közös fellépés mellett, az egészségturizmus, a kulturális turizmus és a fenntarthatóság kérdéseit, valamint az ezekhez kapcsolódó pénzügyi lehetőségeket. Különös tekintettel az EU-s források bevonására.

Csupán érdekesség ként jegyezzük meg, hogy az ülés idején kerül megrendezésre az érintett parlamentek és turisztikai szakértők közötti futball bajnokság.

A magyar elnökség kiemelt témája a vízumeljárások megkönnyítése, különösen Ukrajna és Oroszország utazói számára.

A bizottság tagjai György István budapesti főpolgármester helyettes beszámolóját hallgatták meg a Rác fürdővel kapcsolatban.

A főpolgármester helyettes elmondta, hogy amennyiben a most folyó csődeljárás alatt álló Rác és Nosztalgia Kft. többségi tulajdonosaival meg tudnak egyezni, akkor a fürdőt és a szállodát magába foglaló intézmény ez év végén megnyílhat. A tét nem kicsi, mint egy 8 milliárdos közvagyon ügyében kell megegyezésre jutni, de nem csak a tulajdonos magánszemélyekkel, hanem a hitelező bankkal is, majd felmerül a kérdés, hogy az új tulajdonosi arányokkal, a hitelekkel, hogyan oldják meg a működtetést.

György István elmondta, hogy a kialakult helyzetért a korábbi városvezetés a felelős és a hitelkivásárlás finanszírozására felhasználják „a korábbi városvezetés hagyatékának rendezése” elnevezésű tartalékalapot.

Hogy lesz-e – az eredeti elképzeléseknek megfelelően – a Citadelláig futó felvonó és kiemelt buszparkoló  azt egyelőre nem lehet tudni.

fotó: wikipedia.org