Bemutatkozunk Linzben

Az április 5-ei hatósági helyszínbejárás és engedélyezési eljárás után minden fontosabb előkészület megtörtént és minden feltétel adott, hogy a Magyar Turizmus Zrt. idei kiemelt projektjeként az elmúlt évtizedek legnagyobb volumenű és legkoncentráltabb Magyarország-bemutatkozása valósulhasson meg a felső-ausztriai Linzben, 2013. május 16-18. között.

Auf nach Ungarn/Fel Magyarországra

Az ’Auf nach Ungarn/Fel Magyarországra’ szlogen jegyében megrendezendő 3 napos kulturális és turisztikai nagyrendezvényre Magyarországról több mint 300 kézműves, borász, turisztikai szolgáltató, gasztronómiai vendéglátó, mezőgazdasági termelő, hungarikumok előállítói, előadóművészek, valamint zenei- és tánccsoportok érkeznek, hogy minden aspektusból bemutassák hazánk kulturális-, turisztikai- és gasztronómiai kincseit.

Az ORF és a Kronen Zeitung stratégiai médiapartnerségével megvalósuló rendezvény legalább 35 millió forintos közvetlen hírértéket generál hazánkról, s ehhez társul még a komoly imázsformáló  hatás annak nyomán, hogy hazánk a tradícióira büszke, ugyanakkor különleges egyediséget ígérő nemzet modern arculatával mutatkozik be. A rendezvény három napja alatt 350 ezer látogatóval számolnak a szervezők, akik a tartomány egész területéről érkeznek Linzbe. A hírverésről a stratégiai médiapartnereken kívül a Linzben elhelyezett több ezer plakát, valamint a 140 ezer példányban készülő színes újságmelléklet is gondoskodik. „Linz belvárosa egy egész hétre » magyar felségterületté « változik, ahol több kilométer hosszan húzódik majd a magyar kínálatot bemutató bódék és piros-fehér-zöld attrakciók sora” – nyilatkozta a beharangozó sajtótájékoztató alkalmával Werner Prödl, a Linz City Ring ügyvezetője.

Folyamatos kulturális- és turisztikai kísérőrendezvények is társulnak a nagyszabású szabadtéri Magyarország-prezentációhoz, amely az MT Zrt. kezdeményezésére, a Linz város és Ausztria legjelentősebb bevásárló-zónáját összefogó Linz City Ring (LCR) partnerségével, Felső-Ausztria tartományi parlamentjének támogatásával, valamint az ausztriai magyar képviseletek (nagykövetség, Balassi Intézet – Collegium Hungaricum, MT Zrt.), és a linzi tiszteletbeli konzulátus és kulturális egyesület együttműködésében, illetve a Népművészeti Egyesületek Szövetségének operatív és szakmai közreműködésével valósul meg. A rendezvényen nyolc turisztikai régió vonul fel a teljes kínálatával, valamint minden aspektusból terítékre kerül a zenei kultúránk a modern feldolgozású hagyományos népzenétől a jazz-funk-blues irányzatig, a közel másfél-tucat színpadi előadás során. Felső-Ausztria meghatározó utazásszervezői, a Kastler Reisen és a Sabtours, valamint az ÖBB Rail Tours ugyancsak kitelepülnek magyarországi turisztikai ajánlataikkal, hogy a hazánk iránti fokozott érdeklődés rögtön utazásra váltható legyen. A bemutatkozó szállodák között előkelő helyet foglal el a Hotel Benczúr.

Látványos tánc, Rubik-kocka, népművészeti és zenei produkciók teszik majd változatossá az ORF hullámhosszán is az élő bejelentkezéseket, míg a Hungaricum-falu és a Tulipános Népi Játékpark kitelepülésével kicsik és nagyok egyaránt közel kerülnek Magyarországhoz, a magyar kultúrához. A két Európai Kulturális Főváros, Linz és Pécs ismét randevút ad egymásnak, önálló pavilonban mutatkozik be a Zsolnay Kulturális Negyed, és Pécs-fotókiállítás nyílik a linzi városházán. Balázs Ekker sztárvendég és a linzi magyar kulturális egyesület közreműködésével Csárdás-flashmob táncoltatja meg a város lakosságát, hogy mindenki számára maradandó és inspiráló élmény legyen az egyedülálló linzi magyar bemutatkozás. A magyar nagykövetség fogadást és üzleti fórumot szervez a felső-ausztriai politikai- és gazdasági élet meghatározó szereplői számára az Auf nach Ungarn programsorozat keretében. A rendezvény hivatalos megnyitójára május 16-án 11 órakor kerül sor, a Linz belvárosában felállított nagyszínpadon.

Kovács Balázs, az MT Zrt. osztrák piacért felelős külképviselője a legutóbbi linzi utazási kiállítás (Ferien Messe) alatt is tucatnyi tárgyalást folytatott le, a tartományi parlament, Linz város, a turisztikai egyesület, valamint Felső-Ausztria meghatározó utazásszervezőinek vezetőivel. A megbeszélések visszaigazolják, hogy a linziek nagy várakozással tekintenek a tavaszi magyar bemutatkozás elé. Tekintettel arra, hogy Felső-Ausztria az egyik legstabilabb, gazdaságilag és fizetőképes kereslet szempontjából is rendkívül gazdag tartománya Ausztriának, a magyar turisztikai kínálat bemutatása rendkívül fontos. Ezért az MT Zrt. stratégiai céljai közé tartozik a tartományban való jelenlét folyamatos biztosítása.