Magyarország ad helyet a kutya világkiállításnak

 

Budapest és Gödöllő lesz a házigazdája a világ legnagyobb éves kutyás eseményének, a kutya világkiállításnak, amelyet május 16. és 19. között rendeznek meg.

World Dog Show 2013

Harmadszor lesz világkiállítás Magyarországon

A kiállításon a tervek szerint több mint 30 ezer kutya szerepel majd, a szervezők 100-150 ezer látogatóra számítanak a Hungexpón és a gödöllői királyi kastélyban. A kiállításhoz számos kísérőrendezvény kapcsolódik: kutyás bemutatókkal, interaktív tájékoztató programokkal, a felelős állattartásról szóló előadásokkal készülnek a szervezők.

A Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülete (MEOE) a 2009-es pozsonyi világkiállításon megtartott közgyűlésen nyerte el az idei seregszemle megrendezésének jogát. Magyarország harmadik alkalommal láthatja vendégül a világeseményt: a legelső, 1971-es budapesti kiállítás után 1996-ban is a magyar főváros rendezte meg a nemzetközi programot.

A kiállítás üzenete

A esemény kiemelt fontosságú üzenete a felelős állattartás, így bemutatkoznak majd az állatvédelemmel foglalkozó magyarországi szervezetek, emellett állatorvosi és állatvédelmi konferencia is szerepel a programban. Az állatszeretet jegyében nem csak a kutyabarátok számíthatnak maradandó élményre, hiszen macska- és kisállat-kiállítás is gazdagítja a programot. Az  Nemzetközi Kinológiai Szövetség (FCI) Közgyűlése is Budapesten ülésezik két napon át a program ideje alatt: egyik legfontosabb napirendi pontjuk az új vezető megválasztása lesz, ugyanis Hans Müller jelenlegi elnök húsz év után távozik posztjáról.

Budapest mellett Gödöllő lesz a programok másik helyszíne, amely számos fajtaspecifikus kiállítást és kutyás sportrendezvényt lát vendégül. A kastélyparkban rendezik meg például a magyar kutyafajták világkupáját, az agár Európa-kiállítást, valamint az angol és ausztrál kutyák közép-európai kupaversenyét. A kiállítás részletes programjairól a www.wds2013.hu oldalon lehet tájékozódni.

A kutya-világkiállítás reklámfilmje

Elkészült és nyilvánosságra hozták a május 16-19. között Budapesten és Gödöllőn megrendezendő kutyás világkiállítás propagandafilmjét. A közel háromperces felvételen a főváros és településünk nevezetességei láthatók, valamint olyan, jobbára gödöllői kötődésű ismert személyek is feltűnnek, mint Gaál Noémi időjós, Pécsi Ildikó színművésznő, illetve férje, Szűcs Lajos olimpiai bajnok labdarúgó, Herczenik Anna operaénekes, Popova Aleszja balerina, Benedek Krisztina népdalénekes, illetve a szomszédos Szadán élő háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, Kiss Gergő.A We are open for the world (Nyitottak vagyunk a világra) című film zenéjét a szintén gödöllői Talamba ütőegyüttes tagjai, Szita Miklós és Grünvald László komponálták.

A Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülete szervezésében lezajló eseményre 30 ezer kutyát és több tízezer turistát várnak. Gödöllőn főként kísérőrendezvények lesznek. Ezek helyszíne a kastély parkja és a Táncsics Mihály úti sportcentrum, ahol a műfüves pálya sátra alatt a sportos kutyák rivalizálnak majd.

A video megtekinthető a GSZT Videótárában