Az európai légi utasforgalom visszatér a járvány előtti szintre

Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér

Az ACI Europe jelentése szerint a következő évben visszatér az európai légi utasforgalom a járvány előtti szintre, de az egyes repterek között jelentős eltérések mutatkoznak. Az Airports Council International (ACI) Europe által közzétett adatok szerint az augusztusi utasforgalom 11,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit az európai repülőtereken. A nemzetközi utasforgalom 13,2 százalékkal nőtt, míg a belföldi utasforgalom 6,0 százalékkal emelkedett. Bár ezek a számok még mindig 3,4 százalékkal elmaradnak a járvány előtti 2019-es év hasonló időszakitól, az ACI mostani prognózisa optimista: azt mutatja, hogy a jövőben az európai légi utasforgalom meghaladja majd a járvány előtti szintet, tájékoztatott az MTI.

Az ACI előrejelzése szerint az idei év végéig az európai repterek teljes éves utasforgalma 95,5 százaléka lesz a 2019-es szinthez képest. Bár ez magában foglalja a járvány miatti csökkenést, az előző prognózisokhoz képest ez egy pozitívabb eredmény. Az ACI korábban 91 százalékra becsülte az idei évre a járvány előtti forgalom visszatérését, de most már 95,5 százalékos értéket jósolnak.

Ugyanakkor azonban az adatok azt mutatják, hogy az európai repülőterek között jelentős különbségek vannak. Augusztusban az öt legnagyobb repülőtér közül csak Isztambul repülőtere érte el a pandémia előtti forgalmat, 12,4 százalékos növekedéssel. Más nagy repülőterek, mint például London-Heathrow, vagy Párizs-CDG, még mindig jelentős mértékben elmaradnak a járvány előtti szinttől. A kisebb repülőterek közül néhány, mint például Grenoble vagy Perugia, hihetetlenül nagy, több száz százalékos növekedést mutattak az utasforgalomban.

Olivier Jankovec, az ACI Europe vezérigazgatója szerint: „Azt látjuk, hogy nem minden repülőtéren egyforma ütemben lendül fel a forgalom. Míg az európai repülőterek közel ötven százalékánál mára meghaladta a járvány előtti szintet – sőt, némelyiknél exponenciális növekedés tapasztalható -, addig az összes többi továbbra is alatta marad. Következésképpen sok repülőtér 2026 előtt nem, de talán még később sem biztos, hogy eléri a járvány előtti utasforgalmát.”

Ez a változatosság azt mutatja, hogy a légi utasforgalom helyreállása nem egyenletes az európai repülőtereken, és egyesek sokkal gyorsabban találnak vissza a régi kerékvágásba, mint mások. Az ACI prognózisa azt sugallja, hogy bár a járvány előtti szintek elérése időbe telik, az európai légi utasforgalom hosszú távon fenntartható módon növekszik majd, hozzájárulva az európai turizmus fellendüléséhez és a gazdasági helyreálláshoz.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .