Kulturális Központok Országos Szövetsége őszi konferenciája

Kulturális Központok Országos Szövetsége őszi konferencia

Az értékek megőrzése és fejlesztése a kultúráért felelős szervezetek szemével

Az elmúlt évtizedekben a közművelődési terület olyan változáson ment keresztül, amely kultúránk szerves részévé vált. A múzeumi, könyvtári és művészeti területek irányt mutatnak a kulturális értékek megőrzésének és fejlesztésének szempontjából. A Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelős államtitkára, Závogyán Magdolna, hangsúlyozta ezt a tényt a Kulturális Központok Országos Szövetsége őszi országos közművelődési konferenciáján. Az államtitkár rámutatott arra, hogy a rendszerváltás után a közművelődés megítélése igen alacsonyan volt. Azonban a szakemberek elkötelezett munkájának köszönhetően létrejött egy kiválóan működő hálózat, amely összekapcsolja a városi és a kisebb településeken működő intézményeket, biztosítva ezzel a közművelődési terület erejét és ellenálló képességét.

Az elmúlt időszak kihívásai között kiemelkedik a COVID-19 pandémia, amely próbára tette a kulturális intézményeket. A művelődési házak rugalmasan reagáltak a bezárásokra, innovatív válaszokat találtak a helyzet kezelésére, biztosítva a szolgáltatások folytonosságát és a közösségi kapcsolatok megőrzését.

Azonban a jövő nem ígérkezik könnyűnek. A háború és az energiaválság komoly kihívás elé állította az intézményeket, és a 2023-as év nem hozott pluszforrásokat a kulturális területnek. Az államtitkár beszámolt arról, hogy a következő év sem lesz gazdag forrásokban, és az államtitkárság a közművelődési területre szánt összeget csökkenti.

Ugyanakkor Závogyán Magdolna optimista a jövővel kapcsolatban. Elmondta, hogy tavasszal elindul egy mintaprogram, amely az előadó- és alkotóművészetet, a könyvtárakat és a múzeumokat összekapcsolja. Ennek keretében a „csúcsintézményeknek” garanciát kell vállalniuk szolgáltatásaik minőségére, hogy minőségi és értékalapú szolgáltatásokat nyújthassanak a „végpontok” felé.

Az ilyen mértékű elkötelezettség és együttműködés példaértékű a Kulturális Központok Országos Szövetségének munkájában. Az szövetség több mint két évtizede összeköti az ország városi és budapesti kerületi művelődési intézményeit. Fő feladata a kulturális értékek ápolása és terjesztése, a közösségi tevékenységek támogatása és az intézményi hálózat hatékony képviselete. A szövetség tevékenységével segíti a tagintézmények művészeti élményszerzését, kulturális alkotások bemutatását, és támogatja az irodalmi, színházi, zenei, képző-, ipar-, fotóművészeti munkákat. Emellett fontosnak tartják a tudásmegosztást és az életen át tartó tanulás támogatását, valamint a kultúraközvetítés hazai és nemzetközi kapcsolatainak erősítését.

A fotón Závogyán Magdolna, a Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelős államtitkára beszédet mond a Kulturális Központok Országos Szövetsége őszi országos közművelődési konferenciáján a százhalombattai Barátság Kulturális Központban 2023. október 10-én.

fotó: Lakatos Péter / MTI

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .