Bankkártya vagy készpénz

Elfajult a magyar utazási irodák és a bankok közötti vitaElfajult a magyar utazási irodák és a bankok közötti vita a Malév csődje után kialakult helyzet miatt. Egyre több utazási irodában szűnik meg a bankkártyás fizetési lehetőség, eddig fajult ugyanis az irodák és a bankok közötti vita. A Malév csődje után abban mindenki egyetértett, hogy teljes kártérítés jár azoknak az utasoknak, akik bankkártyával fizettek a jegyért, csakhogy február óta nem tudnak megegyezni arról, hogy a pénzt kinek kellene visszafizetnie. Már a szerződés felbontásig mérgesedett a helyzet a Neckermann és az OTP között.

{module 221}

Átmenetileg szünetel a bankkártyás fizetés az egyik legnagyobb magyarországi utazási irodánál: a cég ugyanis megelégelte, hogy az utazást kártyával fizetők pénze nem jut el teljes egészében hozzájuk. A kártya-terminált üzemeltető OTP ugyanis ezekből az összegből kártalanítja azokat, akik az utazási irodánál bankkártyával fizették a Malév jegyüket. A bank szerint ők a szerződésnek megfelelően jártak el. „Tartalmazza azt a kitételt, hogy amennyiben az ügyfél nem kapta meg a szolgáltatást vagy az árut, akkor az őneki visszaadott pénzt a napi forgalomból az OTP Bank visszatartja. Innentől kezdve, pontosan eszerint jártunk el ez esetben is” – mondta Hargitainé Várhegyi Teréz, az OTP bankkártya üzletág igazgatója.

Az utazási irodák szerint több bank is ugyanígy értelmezi a szerződéseket, ezért több iroda is fontolgatja a meglévő bankkártya-terminálja visszaadását. „Ha a bankok ezt a meglévő szerződést így értelmezik, hogy mindenben nekik van igazuk, vagyis, hogy ők döntik el, hogy kinek van igaza, akkor meg kell keresniük azt a megoldást, amelyik nagyobb biztonságot jelent számukra” – mondta Simon András, a MUISZ elnökségi tagja.

{module 221}