Bibione, Velence az első füstmentes olasz strand

Bibione - Velence

2014. nyarán – 3 év előkészítés után – a venetoi fürdőhely betiltja a dohányzást a strandon. „Nem a tilalmon van a hangsúly, hanem a környezetvédelmen és a strandon játszó gyerekek egészségén” – magyarázzák a szervezetek és az üzemeltetők. A projekt szlogenje: „Szívd be a tengert”

Bibione - Velence

Három év előkészítés után az Adriai-tenger északi részén fekvő, turisták által egyik leglátogatottabb fürdőhely, Bibione lesz Olaszország első „füstmentes strandja”.

2014. nyarától, a napernyők első sorától kezdve egészen a tengerpartig – tehát a strand teljes területén – tilos a dohányzás. Búcsút mondhatunk a strandon hagyott csikkeknek, és ezzel újabb lépést teszünk a tényleges pihenés felé a vendégek és a körülöttünk lévő környezet tiszteletben tartásával, hisz ők a venetoi fürdőhely fenntartható fejlődésének tényleges főszereplői.

A projektet hivatalosan május 29-én, csütörtökön 10 órakor mutatják be Bibionéban, a „füstmentes strandot” megvalósító hatóságok és szakemberek részvételével.

A „Szívd be a tengert” szlogenű projekt a Bibionét is magába foglaló San Michele al Tagliamento nevű velencei járás önkormányzatának kérésére született, a Bibione Spiaggia (Bibione Strand), Asvo, Bibione Live Turisztikai Promóciós Egyesület és Szakegyesületek együttműködésével. A projektet fontos nemzetközi szervezetek is támogatták, úgymint az Egészségügyi Világszervezet, az Egészségügyi Minisztérium, Veneto Régió, a Nemzeti Rákkutató Központ és a Társadalombiztosítási Alap.

„Nem a dohányzók ellen irányuló projektről van szó – magyarázza Pasqualino Codognotto, a fürdőhely polgármestere –, hanem a környezet, és a sok gyerek érdekében hozott döntésről, akik a tengerparton homokoznak és szeretik az oxigéndús, hosszú tengerparti sétákat.” Ezt Vania Prataviera a Bibione Spiaggia elnöke is megerősítette: „Bibione csodálatos stranddal, megbecsülendő természeti adottságokkal rendelkező fürdőhely, amely megérdemli a védelmet, akár szokatlan döntések árán is. Nem a tilalmon van a hangsúly, hanem azon, hogy szeretnénk, ha az összes vendégünk jól érezné magát, és biztosak vagyunk benne, hogy ezt a figyelmes gesztust a dohányzók is értékelik.”

A Bibione Spiaggia különleges figyelemfelkeltő akciókat indított, tájékoztató anyagokat nyomtattak, több hamutartót és dohánymentes terület táblákat helyeztek el a strandon, valamint átlátszó tartályokat, amelybe a strandfelügyelők és a turisták összegyűjthetik a csikkeket. Apropó: a strandon összegyűjtött hulladék 27 százaléka cigarettacsikk.

Aki dohányozni szeretne, természetesen továbbra is megteheti, de csak a saját napernyője alatt. A szabályt megszegőket az Önkormányzat szabályzata szerint büntetik, de mindenki egyetért abban, hogy nem indul vadászat a szabályszegők ellen: „Biztosak vagyunk abban, hogy számíthatunk a turisták józan belátására” – mondja Codognotto.

Giovanni Mazzarotto, a Bibione Live elnöke szerint turisztikai szempontból is stratégiai döntés: „Egy füstmentes strand, a vendégfogadó kapacitásunkkal és a vendégeink számára biztosított kiváló szolgáltatásokkal együtt haladó szellemű választásnak számít, amely összhangban van Bibione személyiségével, hiszen a város pontosan a következetes, összetett turisztikai kínálatának köszönhetően fejlődik.”

Valóban, Bibione neve nem új a vendégszerető, fontos iniciatívák között: gondoljunk csak a „Pluto strandjára”, amely 2009-ben a legjobb olasz kutyás strand díjat nyerte, és ahová továbbra is örömmel jönnek a kutyával vakációzók.

Bibione különlegességeinek listája szinte végtelen, de bármelyikre is gondolunk, egy közös bennük: a középpontban mindig a turistákkal szembeni figyelmesség és a környezet védelme áll. Így kapott 23 Kék zászló címet (Bandiera Blu, a környezetet tiszteletben tartó strandokat kitüntető elismerés) a Környezetvédelmi Nevelésért Alapítványtól (Fee – Foundation for Environmental Education), ezért lett a Környezetvédelmi vezetési és hitelesítési rendszer (EMAS) regisztrált tagja és így felelt meg az ISO 14001 szabvány követelményeinek is.