KLM mesterséges intelligenciát alkalmaz az ételhulladék csökkentésére

KLM catering - fenntarthatóság - turisztika

A KLM légitársaság mesterséges intelligenciát is bevet annak érdekében, hogy csökkentse a fedélzeten keletkezett ételhulladék mennyiségét. A legújabb AI programok lehetővé teszik a társaságnak, hogy pontosabban meghatározza, hogy mennyi utas fog valójában felszállni egy járatra. Ennek köszönhetően az étkezési igények sokkal pontosabban kiszámíthatók, így a légitársaság akár 63%-kal kevesebb ételhulladékot tud megtakarítani a várható utasok létszáma alapján. Éves szinten ez több mint 100.000 kg étel megtakarítását eredményezi.

„A digitális technológia iránti befektetések prioritást élveznek a KLM-nél. A mesterséges intelligencia alkalmazása hatalmas mértékben hozzájárul járatüzemeltetésünk javításához és fenntarthatóbbá tételéhez. Az ételhulladék csökkentése jó példa erre, évente tízezrekkel kevesebb ételt pazarlunk el járatainkon.” – mondta Marjan Rintel, a KLM vezérigazgatója.

A KLM azon dolgozik, hogy a mesterséges intelligenciát is bevezesse az ételhulladék csökkentésére a fedélzeten. Nem minden foglalás vezet valóban utas megjelenéséhez a járatokon. Attól függően, hogy melyik osztályról van szó, a foglalt utasok 3 és 5%-a nem jelenik meg időben a járat indulására.

A legújabb AI modell (TRAYS) az első olyan alkalmazás, amelyet kifejezetten a KLM catering tevékenységeihez fejlesztettek ki. Az AI modell a korábbi adatok alapján jósolja meg a fedélzeten lévő utasok számát. A „Meals On Board System” (MOBS) a várható utasok számát kapja meg járatonként, külön külön előrejelzéseket adva a Business, a Premium Comfort és az Economy osztályokra. Az AI modell által történő előrejelzés 17 nappal a indulás előtt kezdődik és a felszállás megkezdése előtt 20 percig folytatódik. Ez azt jelenti, hogy a lehető legpontosabb utasszámot jósolják meg az egész kiszolgálási folyamatra, a beszerzéstől a rakodásig, ezzel megelőzve az ételek számának túlkészítését.

Az AI modellt, a TRAYS-t a Kickstart AI indította el tavaly év végén. Az kezdeményezés a vezető vállalatok tehetségeit hozta össze, ideértve a KLM-et, a bol-t, az Ahold Delhaize-t, az NS-t és az ING-t, hogy e modell fejlesztésén dolgozzanak.

„Örömmel tapasztaljuk, hogy értékes hozzájárulást tudtunk tenni ehhez a fontos projekthez a KLM számára. Célunk a Kickstart AI-val az, hogy felgyorsítsuk az AI elterjedését a holland üzleti közösségben, és várjuk, hogy szorosan együttműködhessünk a holland vállalatokkal, hogy ez megvalósulhasson.” – mondta Sander Stomph, a Kickstart AI vezérigazgatója és társalapítója.

Egy három hónapos elemzés szerint 63%-kal kevesebb ételhulladék keletkezett a catering során, összehasonlítva minden foglalt utas kiszolgálásával. A legnagyobb javulás a Schiphol repülőtérről induló interkontinentális KLM járatokon figyelhető meg, ahol járatonként 2,5 ételt (1,3 kg) pazarlását lehet elkerülni. Éves szinten ez 111.000 kg étel megtakarítását jelenti az összes Schiphol-ról induló KLM járatokon.

A KLM más üzleti területein is dolgozik a mesterséges intelligencia alkalmazásán. Az AI fontos szerepet játszik az intelligensebb repülőgép-karbantartásban. Ezenkívül az AI programokat arra is használják, hogy kimutassák a rossz időjárási napokat, előre jelezve, hogy melyik menetrend lenne a legjobb a járatok folytatásának lehetővé tétele érdekében. Az AI emellett segíti az utasokat is személyre szabott utazási tippekkel a repülőjegy foglalása után.

fotó: KLM

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .