Lengyel-magyar két barát

Eddig csak elő-utószezonban szerveztek Turisztikai Napokat a budapesti Nagycsarnokban. Ezt a hagyományt törte meg a Lengyel Nemzeti Idegenforgalmi Hivatal budapesti képviselete, amikor júliusban is bemutatkozott az oda látogató hazai és külföldi vásárlóknak.

Budapest, Vásárcsarnok

Bakonyi Erika a képviselet igazgatója elmondta a népművészet, a népzene, a góral zenekar, a néptánc (Polonéz együttes) kiemelt vonzerőt jelent a turizmusban, mert az idegenforgalmi anyagok mellett ezek élő prezentációként mutatják be az ország kultúráját.

Lengyelországban is jelentős helyet foglal el a Zakopanei Folklórfesztivál, amit jelenleg 45. alkalommal rendeznek meg Zakopanéban augusztus 23-30 között. Idén a fesztivál vetélkedőjében a magyar „Matyó” együttes is részt vesz.

Természetesen a fesztiválon kívül kiváló lehetőség adódik üdülésre, gyógykezelésre, s télen a téli sportokra. A folklór rendezvények csak színesítik az üdüléseket, ami a legfontosabb, hogy a gyógyturizmus évében ezek és a többi lengyelországi gyógyüdülő helyek (40 olyan helység van az ország területén) magas színvonalon, elérhető áron gyógyüdülésekkel várják a magyar turistákat.

Nagy örömmel tapasztaljuk, hogy magyarnyelvű honlapunkat nagy számban látogatják a turisták – mondta Bakonyi Erika. Központtól most kapták meg az idei adatokat a képviseletek (14 országban van lengyel idegenforgalmi képviselet), hogy internet oldalait  mennyien látogatták az I. félévben,  s a magyar oldal a második helyen van a látogatottságot tekintve – akkor amikor mindegyik képviselet sokkal nagyobb lakosságú országban van.  Reméljük, hogy ez a jövőben is így lesz.

Ahogy az oldal látogatottsága növekedett, úgy növekedett a Lengyelországba látogató magyar turisták száma. 2 különvonat, sok autóbuszos, akár az egész országot behálózó út indult. Egyre népszerűbb a konferencia, intenzív turizmus is. Még mindig az egyéni autós utazások vannak az első helyen. A fenti eredmény  annak köszönhető, hogy a turisták jól érzik magukat Lengyelországban, a lengyelek szeretik a magyarokat, s a hagyományos lengyel magyar barátság jegyében vendégszeretettel fogadják Őket. a szolgáltatások árai elérhetőek, az ország könnyen megközelíthető.