Megigéző zarándoklás

A megtisztulás útjának is nevezhetnénk a zarándok utakat. A zarándok a messzi vallásos cél felé úton levő ember, a lényegre koncentrálás, a nappal és széllel való küzdelem, az erő és ihlet merítés, a szépség megtalálása – ez mind a zarándokút lényege és szelleme. A modern zarándoknak nagy élmény a mindennapi élet hajszájából való kiszakadás, ráérősen úton lenni, rácsodálkozni évszázadok kincseire, megcsodálni az ember alkotta kéz mesterműveit.

{module 221}

Ezt kínálja Ausztria legrégibb zarándokútja a Via Sacra, amely Bécsből Mariazellbe vezet. A vándorlás a Via Sacra úthálózatán egyben utazást is jelent elbűvölő tájakon, amelyek csodálatos kilátást és betekintést nyújtanak – a Bécsi-erdő  lankás dombozatától a Triesting-, Glösen- és Traisental völgyeinek érintetlen természetén keresztül a Mostviertel hegyvidékének impozáns Ötscher-Tormäuer természeti parkjáig. A zarándokok némelyike a hagyományos napi szakaszokat követi. Mások pedig több időt szánnak maguknak a „kivonulásra” és eltöltenek egy pár napot a kiválasztott helységekben, mielőtt útjukat tovább folytatják. A visszaútnál felejthetetlen élményt ad a mariazelli kisvasút, amely a Pielachtalon keresztül St. Pöltenbe visz. Vagy pedig a mariazelli autóbusz („Mariazeller Autobus”), ami közvetlen Bécsbe megy. 

Várják az egyedi hangulatú  Via Sacra vendéglátók: egy korty itallal és egy kis harapnivalóval fogadják a búcsújárókat, nyújtanak fedelet az elfáradt zarándokoknak. 

Történelmileg tekintve a Via Sacra Bécsben a Paulaner templomnál kezdődik és korábban a Spinnerin am Kreuz-on keresztül vezetett a Bécsi-erdőbe, valamint Heiligenkreuzba majd tovább Mariazellbe. 

Aki Bécstől Mariazellbe a „Magna Mater Austriae” néven tisztelt szűzanya kegyhelyébe szeretne zarándokolni, két útvonal között is választhat, a Via Sacra, vagy a Bécsi zarándokút közül. Ezek 120 kilométeres utak, miközben számos kulturális kincset látogathatnak meg, amíg a 4 vagy 5 napos vándorlás után végül elérik a Marizell-i bazilikát. 800 éve járják a zarándokok, nem csak Bécs környékéből, hanem a szláv és magyar nyelvű térségből is a Via Sacrát. Az úton végig mentek egyszerű hívők és fejedelmek, császárok, csodára váró asszonyok. 
Hinni kell a megtisztulás csodájában, hinni kell önmagunkba és hisszük, hogy a Via Sacra-i zarándoklat segít mindennapjaink örömeinek

felfedezésében. Információ és foglalás:
Mostviertel Tourismus
Adalbert Stifter-Straße 4, 3250 Wieselburg, Österreich / Austria
T +43 7416 521 91, F 530 87
office@most4tel.com // www.mostviertel.info

{module 221}