Régi-új és Új külképviselők

A Magyar Turizmus Zrt. pályázatot hirdetett az egyesült államokbeli (New York-i) és ausztriai (bécsi) nemzeti turisztikai külképviseletek vezetői munkaköreinek betöltésére.

A beérkezett pályázatok elbírálását és a jelöltek meghallgatását követően az alábbi eredmény született.

Ausztriában Kovács Balázs látja el továbbra is a képviselet vezetését. A szakember 2008 áprilisa óta végzi hatékonyan a munkáját az MT Zrt. bécsi irodájának vezetőjeként. Az osztrák szakmai és sajtópartnerek között kialakított és folyamatosan ápolt széles körű szakmai kapcsolatok mellett, a képviselet tevékenységének eredményességét igazolja az is, hogy az Ausztriából hazánkba irányuló vendégforgalom 5 éve folyamatosan és dinamikusan bővül. Hazánk – a konkurenciához képest – 2012-ben is megőrizte stabil piaci pozícióját az osztrák turisztikai piacon, a beutazó vendégforgalom rekord szintet ért el, a külképviselet a marketingtervét következetesen és sikeresen végrehajtotta, üzleti terve pedig maradéktalanul teljesült.

Az MT Zrt. New York-i külképviseletét 2013 májusától Dr. Budai Zoltán irányítja. A küldőpiac esetében kiemelten fontos MICE, valamint travel trade tevékenységet pedig Fekete Magdolna látja majd el, szintén 2013 májusától. A Magyar Turizmus Zrt. külképviseleti rendszerében elsőként az Amerikai Egyesült Államokban kerül bevezetésre ez a működési modell.

Dr. Budai Zoltán neve és tevékenysége már jól ismert és elismert a turisztikai szakmában. 1990-ben okleveles vegyészmérnökként végzett a Budapesti Műszaki Egyetemen, majd posztgraduális tanulmányokat folytatott Franciaországban és az USA-ban. Egyetemi doktori fokozatát turisztikai területen szerezte 1995-ben.

Mostani kinevezéséig turisztikai tanácsadóként, utazási irodák ügyvezetőjeként tevékenykedett, továbbá a Nyugat-magyarországi Egyetemen tanított turisztikai marketinget. 1999. és 2000. között a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának közigazgatási államtitkára, kulturális és turisztikai tanácsadója volt, majd 2000-től 2002-ig a Nemzetgazdasági Minisztérium turisztikai helyettes államtitkára. Szakmai tevékenységének elismeréseként Pro Turismo díjjal tüntették ki 2011-ben. Számos turisztikai kiadvány, könyv, valamint cikk szerzője és társszerzője. Franciául és angolul beszél. Új munkakörében Dr. Budai Zoltán elsődleges feladata hazánk mint turisztikai desztináció népszerűsítése, ismertségének növelése, valamint a Magyar Turizmus Zrt. marketingstratégiájának megvalósítása az észak-amerikai piacon.

A nemzeti turisztikai marketingszervezet New Yorkból irányított tevékenységének kiemelt szakterülete a Magyarországra irányuló hivatásturizmus, továbbá az utazásszervezőkkel történő kapcsolattartás, amelynek élénkítéséért Fekete Magdolna lesz felelős Észak-Amerikában.

Fekete Magdolna 2004 óta a Magyar Turizmus Zrt munkatársa. Tanulmányait a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskolán végezte, 23 éve dolgozik a turizmusban. Marketing, rendezvény, és PR területen szerezett szakmai tapasztalatokat. A Visegrádi Négyek országai turisztikai együttműködésének 8 éve koordinátora, valamint az idén, a társaságnál megalakult Danube Competence Center munkacsoport tagja.

Többek között a társaság nemzetközi hálózatához tartozó külképviseleti koordinációs csoport és rendezvény iroda vezetőjeként dolgozott, 2011 óta pedig, mostani kinevezéséig a Turisztikai Árualapfejlesztési iroda vezetője, amelynek fő tevékenysége a szakmai és média study tourok szervezése, a turisztikai árualap bemutatása ezen utakon, illetve a hazai és nemzetközi partnereken keresztül.