Rekordot döntöttek a magyar turisták Horvátországban

Rijeka, Horvátország - nyaralás, turisztika

Mind létszámban, mind a vendégéjszakák számában megdöntötték a 2019-es rekordot

A magyar turisták tavaly Horvátországban minden korábbi rekordot felülmúltak a beutazók, és a vendégéjszakák számában, derült ki a Horvát Idegenforgalmi Közösség budapesti képviseletének MTI-hez eljuttatott közleményéből.

A 2019-es rekordévet is messze meghaladva 2023-ban a magyar turisták száma 21 százalékkal nőtt, elérve az 728 ezres számot. Ez több, mint tíz százalékkal haladja meg az előző évit és 13 százalékkal magasabb a 2019-es csúcsnál. A vendégéjszakák száma is jelentős emelkedést mutat. Közel 3,6 millió éjszakát töltöttek el a magyarok az országban, ami 17 százalékos növekedés az előző évhez képest, és 10 százalékkal több a 2019-es adatnál.

A jelentés kiemeli, hogy a növekedés nem csupán a nyári hónapokra korlátozódik. Februárban, májusban, októberben, novemberben és decemberben is több, mint 30 százalékos volt a turisták számának növekedése 2022-hez képest. Ezen adatok alapján a magyar turisták már nemcsak a nyári szezonban, hanem egész évben utaznak Horvátországba, legyen szó városlátogatásról, kulturális kirándulásról vagy aktív turizmusról.

A Kvarner régió, Isztria, Zadar és környéke, valamint Split régiója bizonyultak a magyar turisták legkedveltebb úti céljainak. A Kvarner régióban például ez a szám már meghaladta az egymilliót, mellyel meg is haladta az eddigi rekordot a magyar vendégéjszakák száma. Az Isztriai-félszigeten 700 ezer, Zadar és Split megyében pedig 600-600 ezer éjszakát töltöttek el 2023-ban a magyar turisták. A leglátogatottabb települések közé tartoznak Crikvenica, Vir, Rovinj, Porec, Opatija és Medulin.

A Horvátországba látogató magyar turisták 65 százaléka magánszálláson szállt meg, 23 százalékuk választotta a szállodákat, míg 11 százalékuk kempingezett. Utóbbiak esetében az adatok szerint 2022-hez képest 19 százalékos emelkedés történt. A hajós turizmus is népszerű volt, közel 100 ezer vendégéjszakát regisztráltak ebben a kategóriában.

Összességében tavaly Horvátországban 20,6 millió turista 108 millió vendégéjszakát töltött el. Ezek az adatok 9 százalékos növekedést mutatnak a beutazások és 3 százalékos növekedést a vendégéjszakák számában a 2022-es évhez viszonyítva. Az Isztriai-félszigeten regisztrálták a legtöbb vendégéjszakát, 30 milliót, Split-Dalmát megyében 20,2 milliót, míg a Kvarner régióban 18,5 milliót.

Németország továbbra is a legjelentősebb küldő piacok közé tartozik. 23,6 millió vendégéjszakát regisztráltak a német utazók Horvátországban. A németeket a horvátok, a szlovének, az osztrákok és a lengyelek követik. Magyarország a kilencedik legnagyobb küldő ország Horvátország turisztikai szempontból.

fotó: croatia.hr

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .