Így legyen biztonságos a közös biciklitúra: 5+1 aranyszabály

MÁV kerékpár szállítás

Milyen kötelező tartozékokat ír elő a KRESZ?

A tavasz a biciklis kirándulások ideális időszaka, azonban a jól sikerült túrákhoz fontos felkészülni, és előre átgondolni néhány szempontot. A következőkben szakértő ad néhány hasznos tanácsot, amelyeket érdemes megfogadunk annak érdekében, hogy kényelmes és biztonságos legyen a közös tekerés.

A kerékpározás nagyon népszerű manapság, de van néhány dolog, amit nem árt tudni, ha biciklitúrára indulunk. A kerékpárutakkal körülvett keszthelyi Sirius Hotel szakértője megoszt pár tippet, amelyekre érdemes figyelni, ha jó élményekkel szeretnénk hazatérni a kirándulás végén.

1 Ellenőrizzük a biciklink állapotát, mielőtt útra kelnénk!

Múlt ősszel még jól működött? Ne gondoljuk, hogy most is abban az állapotban van, ezért mindenképpen ellenőrizzük indulás előtt. Érdemes megnézni a keréknyomást, a fékeket, a lámpákat, a láncot és a váltót, hogy biztosan ne érjen minket meglepetés útközben. Ha esetleg már több hónapja áll a garázsban a kerékpárunk, nem árthat, ha elvisszük egy szervizbe, ahol tüzetesen átnézik.

Pro tipp: Még a túrát megelőző nap menjünk egy kört, hogy kiderüljön, minden jól működik-e, így még van időnk a bütykölésre, és nem a kirándulás reggelén derül ki, hogy gond van.

2 Válasszunk a képességeinknek megfelelő útvonalat!

Ha a szezonban még nem ültünk biciklin, akkor nem a legszerencsésebb, ha rögtön egy hosszabb túrára indulunk, ami tele van meredek emelkedőkkel. Mint minden sportban, itt is fontos a fokozatosság. Amennyiben gyerekekkel együtt vágunk neki a kalandnak, akkor válasszunk rövidebb, több pihenőhellyel rendelkező útvonalat.

Pro tipp: Elektromos kerékpárral hosszabb távra is mehetünk, de érdemes figyelni arra, hogy ne vállaljuk túl magunkat. Ilyen biciklit a Sirius Hotelben is tudunk kölcsönözni, ha szeretnénk kétkeréken felfedezni a környéket.

3 Figyeljünk a megfelelő ruházatra!

A ruhánk legyen kényelmes, hiszen nincs annál zavaróbb, ha folyamatosan igazgatni kell pedálozás közben, ráadásul balesetveszélyes is, mert elvonhatja figyelmünket az útról. Tavasszal és nyáron bármikor elkaphat bennünket egy zápor, így nem árt, ha van nálunk egy vízhatlan kabát – már kapható kifejezetten kerékpározáshoz kifejlesztett esőkabát, ami leér egészen a térd alá, így a lábunkat is megvédi az esőcseppektől. Emellett a fényvisszaverő vagy élénk színű ruha a legjobb választás, különösen a gyerekeknek, hiszen őket nehezebb észrevenni. Figyeljünk rá, hogy nadrágunk szára ne legyenek túl bő, mert esetleg beszorulhat a láncba vagy beakadhat a pedálba.

Pro tipp: Ha rendszeresen bicajozunk, szerezzünk be biciklis nadrágot, ami párnázottsága miatt kényelmes a hosszabb kiruccanások alatt is.

4 Tartsuk be KRESZ-t!

Aki biciklire pattan, az járművezetővé válik, így be kell tartania a KRESZ szabályait. Ismerünk kell a közúti jelzéseket, ha pedig már legalább iskoláskorú gyerekkel vágunk neki a túrának, akkor mindenképp tanítsuk meg az alapvető közúti jelzőtáblák jelentésére, és a biciklizés közben használatos kézjelekre. A Sirius szakértője arra is felhívja a figyelmet, hogy gyakori jelenség a kerékpározás alatti mobilhasználat, ami azonban balesetveszélyes, így a mobilnyomkodást hagyjuk a pihenőkre.

A KRESZ alapján kötelező biciklis tartozékokról se feledkezzünk meg

  • Sisak – hogy védve legyen a fejünk, ha elesnénk (lakott területen kívül, 40 km/óra feletti sebességnél kötelező viselni).
  • Csengő – hogy jelezni tudjuk a közeledésünket másoknak.
  • Lámpák, prizmák elöl és hátul – hogy sötétedés után is jól láthatóak legyünk.
  • Két egymástól független fék elöl és hátul – hogy azonnal meg tudjunk állni.
  • Fényvisszaverő mellény – hogy észrevegyenek bennünket (lakott területen kívül az úttesten éjszaka vagy rossz látási viszonyok között közlekedve kötelező viselni).

Pro tipp: Vigyük el gyermekünket egy kifejezetten kisgyerekeknek kialakított KRESZ-parkba, ahol játékos formában tanulhatja meg a közlekedés szabályait.

5 Legyen nálunk elegendő étel és ital!

Legyen nálunk elegendő folyadék, hiszen ajánlott sok vizet vagy izotóniás italt inni mozgás közben, hogy pótoljuk az izzadással elvesztett elektrolitokat. Sportolás közben megengedhetjük magunknak a cukortartalmú üdítőket is, például valamilyen 100 százalékos dzsúsz formájában, így pótolni tudjuk az elhasznált energiát. Ami pedig az étkezést illeti, készítsünk be a hátizsákunkba gyümölcsöt, fehérjés kekszet, müzliszeletet vagy akár energiazselét, ezek gyors segítséget jelentenek, ha valaki megéhezne a csapatból.

Pro tipp: Jól megpakolt szendvicsekkel vagy hideg tésztasalátával akár az ebédet is kiválthatjuk.

+1 Regenerálódjunk!

Az egész napos tekerés után figyeljünk rá, hogy kellően regenerálódjunk és kipihenjük magunkat. Egy masszázs vagy pezsgőfürdő jót tehet a megfáradt izmoknak, és a gyerekeknek is jó levezetés egy kis pancsolás.

Pro tipp: A Sirius Hotelben számos masszázsfajta közül választhatunk, illetve 7 medence és 10 szaunaattrakció várja a kimerült bicikliseket.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .