100 év Gundel

Gundel KárolyHa a világhírű regénycímet kifordítjuk, akkor írjuk a valóságot, ugyanis nem száz év magány, hanem száz év siker, vendégekkel teli vendéglő, ez a Gundel története, hiszen hozzátehetjük, hogy étterem, de a Gundel önmagában is fogalom és márka, ott a Városliget szívében.

Éppen száz éve, 1910-ben vette bérbe Gundel Károly az egykori Wampetics vendéglőt és indította el a legendás hírnév felé.

Mi a Gundel titok? – erről tartott beszélgetést a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, amelyen részt vettek a Gundel család tagjai és azok a szakemberek, akik a mai napig viszik tovább és őrzik, formálják az egykori iskolát, azt, amiért ma is érdemes odamenni, ahol nem vendéglősök, hanem vendéglátók várnak minket.

A Gundel név a magyar gasztronómia védjegye, de mi a titok nyitja? A szellemiség. Gundel Károly írta „Nem is úgy érzem magam, mint vendéglős, aki pénzért italt, ételt árul, hanem, mint vendéglátó magyar házigazda, akinek házát megtisztelik vendégei látogatásukkal.”

Személyesen választotta éttermeibe a húst, halat, baromfit. Saját sertéstelepet és kertészetet tartott fenn, maguknak termelték még a gombát is, a borok Gundel címkékkel ellátott palackban kerültek az asztalra.

Ma ezt természetesen nehezebb megvalósítani – láncok, multik -, de amit lehet, azt megteszik – mondta Kozma Kálmán éttermi igazgató, mint ahogy ma is saját maguk által palackozott jó Gundel márkájú bor dukál a Gundel tokány, a Gundel fogasszelet, a Gundel saláta vagy a Gundel palacsinta mellé.

Persze változott az ízlés és a konyhatechnológia is – említette Kalla Kálmán, az újra nyitást vezénylő konyhafőnök. Kalla Kálmán vezetésével megújult a menüsor, az arisztokratikus múlt vendéglős tradícióit a magyar és a francia konyhaművészet talaján, az egészséges és modern konyha legújabb irányzataival egészítették ki.

1939-ben a The New York Times-ban ezt írták: „a Gundel vendéglő nagyobb, jobb hírverést biztosít Budapestnek, mint egy hajórakomány turista prospektus”.

Hogy a jövőben is így legyen, ezért szervezte a múzeum a jubileumi beszélgetést.

Murányi