Elszállt szállodák

Összességében mintegy 300 millió forintos veszteség érte a budapesti szállodákat a teljes légtérzár bevezetése óta, és ez tovább nőhet. A Magyar Hotelmonitor adatai szerint meredeken zuhant a foglaltság.

Napi százmillió forintos veszteségekről beszélünk, és olyan szállodákról is, amelyekben az elmaradt rendezvények miatt a foglalások akár 50 százalékát törölni kellett – nyilatkozta Erdei János, a Magyar Szállodaszövetség elnöke az izlandi vulkánkitörés hatásairól a magyarországi idegenforgalomra. A lemondott szobafoglalásokat nem tudták pótolni a kényszerűségből tovább maradó vendégek, a külföldiek többsége gyorsan megoldotta a hazautazását: busszal, vonattal vagy a pillanatok alatt hiánycikké vált bérautóval eljutott haza, vagy a mindvégig működő római repülőtérre, ahonnan a tengerentúliak el tudtak repülni.

A repülés leállítása következményeként azonban csak Budapesten többtucatnyi kisebb-nagyobb konferenciát mondtak le – jó esetben csak egy későbbi időpontra halasztottak. A veszteségeket a szállásdíjon, és a rendezvények járulékos költségein felül tovább növeli a távol maradt vendégek kieső költése. Az üzleti és a szabadidős turisták legalább annyit költenek vásárlásra, étteremre, szórakozásra és közlekedésre, mint amennyit szállásra.

A vulkánkitörés miatt elmaradt vendégforgalom különösen a 25-30 százalékban repülővel érkező külföldiekből élő budapesti hoteleket érinti érzékenyen. A Kempinski szálloda értékesítési igazgatója, Somlyai Zoltán elmondta: vendégkörük átlagosan 80 százaléka repülővel érkezik. A külföldi üzletemberek által kedvelt hotelben azon a héten több konferencia elmaradt: napi szinten 8-10 százalékkal esett vissza a foglaltság.

A rendezvények elmaradása általánossá vált, pedig számos olyan budapesti program van, amire sok külföldit vártak. Az egyik jelentős nemzetközi konferencia, ami az egészségturizmus témájában lett meghirdetve, nem kis fejtörést okozott a szervezőknek. Egy ilyen nagyszabású, többségében külföldi meghívottra épülő rendezvényt csak hónapokkal későbbre lehet úgy elhalasztani, hogy arra az elfoglalt tudósok és kutatók biztosan el tudjanak majd jönni. Puczkó László és szervezőtársai ezért, egy szeptember eleji időpontot választottak. Esetük is jelzi, hogy a most elmaradt eseményeket a közeljövőben nem lehet pótolni, az elmaradt turisztikai bevételek még sokáig hiányoznak majd Budapestnek.