Bécsi tányérhús, azaz Tafelspitz

Beköszöntött a hideg évszak. Ha jól belegondolunk, a borongós időnek csak egyetlen előnye van, ilyenkor esik a legjobban a gőzölgő, forró húslevesben főtt zamatos fartő, ez a valódi ínyenceknek készített különlegesség, a Tafelspitz. Már nem is kell Bécsig zarándokolni a gasztrotörténeti csemegéért, hiszen a Gellért Szálloda Sörözőjében bárki megkóstolhatja.

{module 221}

A szálloda és az étterem vezetése, valamint séfje az osztrák fővárosban szerzett tapasztalatai alapján, ősz óta szerepelteti ezt az emblematikus ételt a Söröző kínálatában. Elkötelezettségükről az állandó kiváló minőség mellett mindent elmond, hogy létrehoztak egy Tafelspitz bizottságot, akik minden nap megkóstolják, és aláírásukkal garantálva ajánlják azt a vendégeknek.

Hogy a fejedelmi étel főszerepet játszik az étlapon mi sem bizonyítja jobban, mint hogy egyedi menükártyát készítettek neki, ahol az ár, a választható extra levesbetétek mellett javaslatot kapunk a Tafelspitz három fogásának sorrendjére is.

A menükártyán Szántó András, gasztronómus rövid, de annál érdekesebb leírását olvashatjuk:
„A bécsi tányérhús sokkal több, mint csupán egy étel. A csonthús – ahogy másként ismerik – több nemzedék stílusformáló, meghatározó jelképe Magyarországon.

A híres magyar marhák nemes részei – kereszt fartő, hosszú fartő, fehérpecsenye, s a legjava a „hegyes fartő” azaz „Tafelspitz” – adják a csodálatos ízharmóniát. A tányérhús különleges alkalmakról és különleges ízekről szól – ezáltal értő és igazi élvezete is különleges embert kíván. I Ferencz József császártól, polgár urakon-családokon át a romantikus lelkű írófejedelem Krúdy Gyuláig egész története az élvezetről, az élményről – az igazi jutalomról szól. És ezt a jutalmat senki nem érdemli meg jobban, mint Ön kedves vendég….”

Gellért Söröző & Brasserie
1111 Budapest, Szent Gellért tér 1.
http://www.gellertsorozo.hu/

{module 221}