Szomorú

GSZT szakújság

GSZT szakújságnagyon szomorú jelenség, hogy miközben minden ország egyre nagyobb erőfeszítéseket tesz azért, hogy egyre több turistát csábítson magához, Magyarországról egyre több külföldi idegenforgalmi képviselet kivonul.

Csak az utóbbi két évet nézve, bezárta budapesti idegenforgalmi képviseletét Románia, Nagy Britannia, Tunézia, Csehország és most legutóbb Olaszország. De a régebben a követségek mellett működő portugál és bolgár szakdiplomatákat is visszahívták.

{module 221}

Két olvasata lehet a bezárásnak. Az egyik, hogy sok ezer magyar turista utazik így is a fenti célországokba, a másik, hogy leírtak minket.

Gyanítom az utóbbi történt. Magyarország nem éri meg egy iroda fenntartását. És ez a jelenség az irodák bezárásán túl sok mindenen túlmutat.

Cseppben a tenger.

Csak felsorolásszerűen: csökken a fizetőképes kereslet, egyre népszerűbb a belföldi turizmus, sokan sokszor voltak ezekben az országokban, csökkent az érdeklődés.

Sok mindent lehet vizsgálni, kimutatni.

De ez fordítva is felvet kérdéseket. Jó helyen vannak-e a magyar külképviseletek, nem kellene új célállomásokat keresni, új struktúrát kiépíteni. Nem azt mondom, hogy a rendelkezésre álló összeget szűkíteni kell, sőt jó lenne növelni.

Csak változott a világ és változtak benne az utazási szokások.

Murányi Péter

{module 221}