A bogrács fővárosa: Lendva

lendvai bográcsfesztiválA lendvai városháza falán elhelyezett bronz plakett is jelzi, hogy 2011-től a muravidéki magyar település a bogrács fővárosa címet viseli. A magyar fül számára elsőként furcsának tűnik az új titulus, ám mint azt Lendván megtudtuk, a szomszédos országban azokat az egytálételeket nevezik bográcsnak, amiket többnyire szüret időszakában szabadtéren készítettek bográcsban vagy kisebb üstben. Szlovéniában ezen étel készítésének komoly hagyományai vannak, s maga a bográcsfesztivál is több évtizedes múltra tekint vissza.

{module 221}

Az idei év különösen fontos volt a muravidékiek számára, hiszen Danilo Türk államelnök javaslatára Lendvát a bogrács fővárosának kiáltották ki. Az ünnepi eseményen – számos magas rangú vendéggel együtt – a szlovén köztársasági elnök személyesen is részt vett.

A rendezvényen Anton Balazsek polgármester többek között arra hívta fel a figyelmet, hogy a fennállása 820. jubileumát ünneplő Lendva egyre több eredményt mutathat fel a turizmus és az idegenforgalom terén. A Lendva várja Önt elnevezésű programsorozattól – amely a vidék legjelentősebb programja – a bevételek további növekedését várják.

A Bográcsfesztivál keretében megrendezett főzőversenyre 65 csapat jelentkezett. Szlovének, határon túli, illetve anyaországi magyarok közösen készítettek ízletes egytálételeket.

A bogrács elkészítéséhez nem kell különleges főzőtudomány – mondta az egyik magyarországi csapat főszakácsa, a lenti Nagy Sándor. – Háromféle húst használunk hozzá, sertést, marhát és vadat, illetve csak azokat az általános fűszereket, amik bárhol beszerezhetőek. Lendvai barátaink ezt a receptet le is védték, így nem engednek más fűszert beletenni. A bogrács ízét tehát az adja meg, hogy ezeket hogyan keverjük, például a paprikát mikor tesszük bele a főzés alatt álló ételbe.

{module 221}