Csehországban történelmi mélyponton a sörfogyasztás

sörfogyasztás, sörfőzde, sör csapolás - gasztronómia

Csehországban történelmi mélypontra süllyedt az elmúlt év során a sörök fogyasztása a sörgyártás hazájában. A cseh sörgyárak szövetségének legfrissebb jelentése szerint 2023-ban 20 millió hektoliter sört állítottak elő, ami 2,7 százalékkal elmarad az előző évtől. Az egy főre jutó sörfogyasztás száma is csökkent, 136 literről 128 literre. Ez példátlanul alacsony szám, mely mögött a folytatódó gazdasági bizonytalanság és a fogyasztói szokások változása húzódik meg.

A szövetség elemzése szerint már negyedik éve tapasztalható a sörfőzési adatok folyamatos csökkenése, mely most a 2010-es évek szintjére süllyedt. A tavalyi évben remélt fellendülést a gazdasági bizonytalanság negatívan befolyásolta, különösen a vendéglői forgalom terén. Tomás Slunecko, a szervezet igazgatója kiemelte, hogy a tendencia főként a kisebb településeken mutatkozik erőteljesen.

Az utóbbi években jelentős változásokon mentek keresztül a cseh fogyasztói szokások. Egyre többen választanak alkoholmentes sört, vagy söralapú üdítőitalokat a hagyományos sör helyett. A cseh sörgyárak tavaly 1,42 millió hektolitert főztek ilyen termékekből, ami 9,3 százalékos növekedést jelent éves összehasonlításban.

A piacra került sör mennyisége is csökkent, 15,2 millió hektoliter talált gazdára a cseh földön, ami 2,4 százalékos visszaesés. Az export sem úszta meg a negatív tendenciát. Két éves növekedés után tavaly 4,3 százalékkal csökkent, és mindössze 5,17 millió hektolitert ért el. A legnagyobb kereslet továbbra is Szlovákiában, Németországban és Lengyelországban tapasztalható a cseh sör iránt.

Az is figyelemre méltó, hogy a vendéglőkben elfogyasztott sör mennyisége is meredeken zuhanni látszik. Míg másfél évtizeddel ezelőtt a teljes piaci részesedés 51 százalékát kitevő vendéglői fogyasztás ma már csak 31 százalék. Ez is szemlélteti, milyen mélyre került az ország hagyományos sörfogyasztása.

forrás: Kokes János / MTI tudósítása alapján
fotó: VisitCzechia

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .