„Édes” alternatívák cukorbetegeknek és fogyókúrázóknak. Tények és tévhitek az édesítőszerekről

„Édes” alternatívák cukorbetegeknek és fogyókúrázóknak

Elkészült a Szent István Egyetem (SZIE) Élelmiszertudományi Karán működő Deák Tibor Szakkollégium második kisfilmje, melyben az édesítőszereken belül a cukoralkoholok és a mesterséges édesítőszerek kerülnek bemutatásra.

A „Na, most akkor mit együnk?”második részében arra is fény derül, hogy az édesítőszerek felhasználási módja sem egyforma, hiszen nem mindegy melyiket használjuk sütésnél vagy főzésnél. Megtudhatjuk milyen édesítő fajta is az advantám, valamint azt is, hogy egyes cukoralkoholoknak vagy mesterséges édesítőszereknek milyen utóízeik lehetnek. Az aszpartámról pedig végleg lehull a lepel, ugyanis az egyik legvitatottabb édesítőszerünk a hiedelmekkel ellentétben nem rákkeltő.

A videó túl azon, hogy alternatívákat kínál a cukorbetegek számára, segítséget nyújthat az ünnepek alatt felszedett súlyfelesleg ledolgozásában, illetve az újévi fogadalmak betartásában.

A SZIE szakkollégisták terveik szerint hamarosan további videókkal jelentkeznek az élelmiszereket övező tévhitekkel kapcsolatban, így a téma iránt érdeklődők számára a feliratkozás javasolt.

(SZIE)