Két magyar bor is Trófea-díjat kapott a világ egyik legnagyobb borversenyén

International Wine Challenge borverseny, gasztro

Lezárult a londoni International Wine Challenge nemzetközi bor megmérettetés

Két magyar bor, a somlói Tornai Pincészet 2017-es Top Selection Grófi Hárslevelűje és a Royal Tokaji 2018-as 6 puttonyos Tokaji Aszúja elnyerte a legmagasabb elismerést, a Trófea-díjat a londoni International Wine Challenge-en (IWC).

Az IWC a világ egyik legelismertebb és legszigorúbb borversenye, amelyen a borokat többkörös bírálati folyamat során értékelik. Az érmet szerző borokat legalább 11 nemzetközi szakértő kóstolja, és a nemzetközi mezőnyben is csak kevés érem kerül kiosztásra – közölte a Tornai Pincészet az MTI-vel pénteken. Az IWC különlegessége, hogy az aranyérmes, 95 pont felett teljesítő borokat újrakóstolják, és ezek közül kategóriánként kiválasztják a legjobbakat, amelyek Trófea-díjat kapnak.

A 2017-es Top Selection Grófi Hárslevelű és a 2018-as Royal Tokaji 6 puttonyos Tokaji Aszú egyaránt 96 ponttal nyerték el a Trófea-díjat. A 96 pont különösen magas értékelésnek számít, hiszen a versenyen több ezer nevezett bor közül mindössze egyetlen egy kapott 98 pontot (egy pinot noir Burgundiából), tíz bor érdemelt ki 97 pontot, és 96 pontot is mindössze 62 bor tudott szerezni. A somlói és tokaji tételek tehát kiemelkedő teljesítményt nyújtottak.

Az idei versenyen további négy magyar bor nyert aranyérmet: a Tornai Top Selection Aranyhegy Juhfark 2020, a Royal Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2018, a Patricius Tokaji 6 Puttonyos Aszú 2019 és a Patricius Tokaji 5 Puttonyos Aszú 2018. Ezen kívül a Tornai Top Selection Apátsági Furmint 2021 és a TóthBorbirtok Pannonhalma Kódex Furmint 2022 ezüstérmet kapott, míg a Gere Attila Solus 2021 és a Törley Mia Gyöngyöző Moscato bronzérmet szerzett. További öt magyar bort az ajánlott kategóriába sorolt az IWC zsűrije.

Ez az eredmény újabb bizonyítéka a magyar borok nemzetközi elismertségének és kiválóságának. A Trófea-díj elnyerése különösen nagy dicsőség, hiszen a bírálati folyamat során a boroknak a legmagasabb szintű szakmai kritériumoknak kell megfelelniük. A Tornai Pincészet és a Royal Tokaji sikerei ráirányítják a figyelmet Magyarország borvidékeinek kivételes adottságaira és a borászok szakértelmére.

A magyar borászatok folyamatos fejlődése és innovációi, valamint a hagyományos borászati technikák megőrzése és továbbfejlesztése révén egyre nagyobb sikereket érnek el a nemzetközi porondon. Az idei IWC eredményei is azt mutatják, hogy a magyar borok méltán kerülnek a világ élvonalába, és tovább erősítik Magyarország hírnevét a borvilágban.

fotó: IWC

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .