Komlószüret Kastélyosdombón

Komlószüret Kastélyosdombón

A komlótermesztésnek nagy hagyománya volt Magyarországon, ám az elmúlt évtizedekben a hazai termesztés szinte teljesen eltűnt. Ezt a hagyományt kívánta újjáéleszteni a Heineken Hungária és az Ökumenikus Segélyszervezet három éve indult közös programja, mely a kezdetektől fogva az Agrárminisztérium támogató együttműködésével zajlik. A kezdeményezés célja, hogy növeljék a jó minőségű, magyar alapanyagok mennyiségét a sörgyártásban, s emellett hozzájáruljanak a hátrányos helyzetű régióban élő, a termesztésbe és feldolgozásba résztvevő családok megélhetéséhez. 2021 nyarának végén immár második alkalommal zajlott a szüret Kastélyosdombón, melyre idén még a tavalyinál is nagyobb szabású és színesebb családi-zenei programmal várták az érdeklődőket.

Augusztus 28-án, szombaton Komlószüret Kastélyosdombón címmel rendezett jótékonysági zenei és családi programot az Ökumenikus Segélyszervezet. A szervezet térségi központjának is helyet adó Erdődy-kastélyparkban a világszínvonalú zenei program mellett termelői piac, sport- és gyermekprogramok, valamint ismert stand up előadók műsora várta a közönséget.

A családi programot az idei évben is egy szűk körű szakmai tanácskozás előzte meg a komlótermesztés jelenéről és jövőjéről, többek között az ünnepi megnyitó felszólalói és Josef Reiter, az osztrák komlószövetkezet korábbi elnöke, Lados Péter, a Heineken Hungária Zrt. Sopron Sörgyár sörfőzőmestere és Katona Csaba történész részvételével.

A rendezvény ünnepélyes megnyitóján Lehel László az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója, elmondta, hogy a karitatív szervezet kezdeti kastélyosdombói jelenléte mára a környező települések közül többet is magába foglaló térségfejlesztésben teljesedik ki. Köszönetet mondott a Heineken Hungáriának és az Agrárminisztériumnak, hiszen az ő támogatásuknak köszönhetően a két évvel ezelőtti 1 hektár helyett ma már 13 hektáron található komlóültetvény, mely munkát, esélyt ad a helyi lakosoknak.

Az elnök-igazgató kiemelte, hogy mint minden tevékenységük esetében, úgy itt is a minőségi munkavégzés és a fenntarthatóság kiemelt szempontok. A komlószüret ünnepélyes keretében Kastélyosdombó örökös tiszteletbeli polgárává fogadott Geert Swaanenburg, a Heineken Hungária Zrt. vezérigazgatója kifejtette: három éve a 70-es években szinte teljesen megszűnt magyarországi komlótermesztés újjáélesztése volt a cél Kastélyosdombón. Az akkori tervek mára valósággá váltak, hiszen immár a második komlószüreten vehet részt a Somogy megyei településen. Vállalatának fontos elve, hogy lehetőség szerint mindig minél több helyi alapanyagot használjon föl a sörkészítés során, ezért is külön öröm, hogy most már magyar komlót is fognak tudni használni a gyártás során. A vezérigazgató a kastélyosdombói szüret alkalmával ünnepi bejelentést tett, miszerint a Soproni 1895 nevű prémium lager sörükhöz már a kastélyosdombói komlót fogják használni. Dr. Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára beszédében hangsúlyozta: példaértékű az Ökumenikus Segélyszervezet, a Heineken és az Agrárminisztérium együttműködése, mert munkát és lehetőséget ad, ami a kulcs a vidék felemelkedéséhez. Mint mondotta, a mezőgazdaságban a ’gondos gazda’ fogalma kiemelt jelentőségű, és azt tapasztalja, hogy az Ökumenikus Segélyszervezetre igaz ez a meghatározás. A Segélyszervezet közösségteremtő jelenlétének köszönhetően egy fontos térségi mezőgazdasági szegmens indult újra, ami üzleti szempontból is fenntartható, munkát, lehetőséget és ezáltal jövőt adó vidékfejlesztési tevékenység, ezért modellértékű a szektorban.

A rövid beszédeket követően a gyakorlatban is bemutatták a közönségnek a kastélyosdombói komlótermesztés folyamatát a szüreteléstől kezdve, a szárításon át a pelletálásig. Elhangzott: A 2018 őszén egy hektáron ültetett, Perle, Saazer és Chinook komlót 2020-ban lehetett először szüretelni a területen. Idén augusztus második felében kezdődött el a komlószüret, ahol a fiatal ültetvény növényein a Perle esetében 30, a Saazer fajtán 40 százalékkal több termés látszik, mint az előző évben, míg a Chinook növényeken a tavalyihoz hasonló mennyiséget várnak. Az Ökumenikus Segélyszervezet ültetvényein szüretelőgéppel kezdték meg a munkálatokat, s a jövőben fontos szerephez jutnak várhatóan a szárító- illetve pelletáló berendezések is, amelyekkel összesen akár 25 hektár komlót is fel tudnak majd dolgozni a csak az elmúlt időszakban 13 hektár komlóültetvénnyel bővült régióban.

A megnyitót követően az esti jam sessionig a zenéé volt a főszerep, olyan neves előadókkal, mint Ripoff Raskolnikov – Nagy Szabolcs (AT-HU), Tim Lothar & Mojo (DK-HU), Little G Weevil Band ft. Dionne Benett, Rita Foris, Andelic Jonathan (H-UK).

A komlószüretre érkező családok sport és gyermekprogramokon vehettek részt a délután folyamán (bábelőadás, teqball, darts foci és kalandpark). A koncertek között pedig Tóth Edu és Bellus István népszerű stand-up előadók gondoskodtak a felnőttek vidámságáról.

Az esemény 1000 forintos jelképes belépődíja – más helyszíni jótékonysági lehetőségek mellett – az Ökumenikus Segélyszervezet Iskolakezdés együtt! segélyakcióját támogatták. A rendezvény valamennyi elemében megjelent az Ökumenikus Segélyszervezet „Iskolakezdés együtt!” adománygyűjtése, mely segélyakció hátrányos helyzetű gyermekek tanévkezdéséhez nyújt támogatást új, minőségi tanszerek formájában. A látogatók ahhoz járulhatnak hozzá, hogy a térségben élő, több száz nehéz sorsú gyermek is a szerencsésebb társaikhoz hasonló esélyekkel kezdhesse a tanévet.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .