Michelin csillagos ízek Győrben

Carmen étteremMarton Péter a győri Carmen étterem séfje a közelmúltban az ausztriai 2 Michelin-csillagos Hanner étteremben járt szakmai tanulmányúton, mely a molekuláris konyha egyik fellegvára. Egy exkluzív est keretében a Rába parti város ínyencei bepillantást nyerhettek a molekuláris és a hagyományos konyhaművészet rejtelmeibe. A gasztronómia különlegességeit Marton Péter az est végén élménybeszámolóval fűszerezte, melyben a vendégek érdekességeket tudhattak meg az exkluzív alapanyagokról és a speciális ételkészítési technikákról.

„Csak a kezemet figyeljék, mert csalok” – ismerjük a bűvészek figyelmeztetését. Marton Péter kezét ugyan nem figyelhetjük munka közben, abban azonban biztosak lehetünk, hogy csalásról szó sincs. Trükkök nélkül varázsolja tányérunkra a „Michelin csillagokat” a molekuláris konyha remekeivel. Hogy mit rejtenek a „Hanner” étvágy falatkák, és milyen hatással van ízlelőbimbóinkra a szarvasgerinc kakaóbab kéregben kardamomos szederrel, azt már csak a résztvevők tudhatták meg.

Michelin csillagos ízek GyőrbenA Carmen étterem séfje számára az egyetlen és igazi elismerés mindig a vendégek dicsérete, kérdései, rácsodálkozása a munkája végeredményére. Ennek érdekében szakmai fejlődésére nagy hangsúlyt fektet, és minden lehetőséget igyekszik megragadni, ami a gasztronómiai szakmában előbbre viszi. Ilyen, nem mindennapi lehetőség adódott számára pár hónappal ezelőtt, amikor az ausztriai két Michelin csillaggal kitüntetett Hanner étterembe mehetett sztázsolni. (A sztázsolás ellenszolgáltatás nélküli, pontosabban a tanulási lehetőség fejében végzett munkát jelent az adott nívós étteremben) Az étterem vezetője és tulajdonosa Heinz Hanner sztárszakács, kinek receptjei hazánk gasztronómiai, szakmai köreiben is ismertek és közkedveltek, szakácskönyve pedig a keresett szakirodalmak közé tartozik.

Marton Péter tapasztalatai szerint a Hanner étterem ételeinek kiemelkedően magas minősége a professzionális szakmai munka mellett a kiváló minőségű friss alapanyagoknak és a csúcstechnológiát képviselő konyhatechnikai eszközöknek is köszönhető. Bár a hazai éttermekben is dolgoznak zseniális séfek, de kevés helyen van meg a megfelelő konyhatechnikai háttér és a kifogástalan alapanyag választék, ahhoz, hogy a Hanner étteremben tapasztalt ételeket tudják megalkotni.

Marton Péter célja nemcsak az, hogy a minőséget egyre magasabb színvonalra fejlessze a Carmen étteremben, hanem az is, hogy tulajdonosi segítséggel a győri étterem konyhatechnológiai eszközeit is felzárkóztassa az európai színvonalhoz. November 26-án este Marton Péter a vendégei tányérjára varázsolta a 2 Michelin-csillagos Hanner étteremben eltöltött egy hét gyümölcseit. Az est különlegességének számított, hogy a zseniális, de annál szerényebb győri séf, aki általában szeret behúzódni a saját birodalmába, most vendégei közzé ült, és élményeiről, tapasztalatairól is beszámolt.