Kéz a kézben a turizmus és a repülőtér

2010. december 1-én stratégiai marketing együttműködési megállapodást írt alá a Magyar Turizmus Zrt. és a Budapest Airport Zrt. Az együttműködés célja, hogy növekedjen a Magyarországra és Budapestre tartó légiforgalom. Ennek érdekében a társaságok összehangolják marketingtevékenységüket, közös marketingakciókat hajtanak végre és egyeztetik egymással kommunikációs üzeneteiket azokon a küldőpiacokon, ahonnan új repülőjárat indítását várják. A közös marketingtevékenység célja Magyarország mint turisztikai célterület népszerűsítése a megcélzott küldőpiacokon a Légi Marketing Alap segítségével, a potenciális új járatok mind jobb kihasználtságának biztosítása érdekében. A turizmusmarketing hatékonyságának további növelése céljából a Magyar Turizmus Zrt. koordinációs szerepet is vállal a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (korábban ITD Hungary), a Külügyminisztérium, illetve más külképviseletek és nemzeti marketingszervezetek között.

Mint ismeretes, a légi forgalom fejlesztése, valamint hazánk turisztikai kínálatának népszerűsítése érdekében a Magyar Turizmus Zrt. újraszervezi a járatindításokat ösztönző Légi Marketing Alapot (LMA), amelynek keretében a Zrt. a hazai szolgáltatókkal való szorosabb együttműködésre helyezi a hangsúlyt. A Magyar Turizmus Zrt. és a Budapest Airport Zrt. 2010. december 1-jén megkötött stratégiai marketing együttműködési megállapodásának célja, az utasforgalom növelése a Budapestre irányuló repülőjáratokon, továbbá, hogy új európai és közel-keleti járatok, majd újabb észak-amerikai és ázsiai járatok érkezzenek a magyar fővárosba. Az új járatok indítását elősegítő közös marketingtevékenységhez a Magyar Turizmus Zrt. az éves költségvetéséből marketingtámogatást különít el, amelynek nagysága az új járat kapacitásától és gyakoriságától, valamint a vendégéjszakák várható számától függ. A Budapest Airport a légitársaságoknak meghirdetett kedvezményrendszerével járul hozzá a közös célhoz.

Magyarország mint turisztikai célterület ismertségének növelése érdekében a két társaság közös marketingakciókat bonyolít le: prezentációkat tartanak a megcélzott régiókban a kiválasztott légitársaságok számára, vendégül látják a potenciális új járatok döntéshozóit a magyar fővárosban, Budapest Ferihegy Nemzetközi Repülőtér látogatásával egybekötött média-tanulmányutakat szerveznek, továbbá együttműködnek a társaságok által kiválasztott járatfejlesztési konferenciák lebonyolításában. A Magyar Turizmus Zrt. és a Budapest Airport Zrt. emellett közös lépéseket tesz annak érdekében, hogy különböző járatfejlesztéssel foglalkozó eseményeket (mint pl. a Routes Europe) a jövőben Magyarországon rendezzenek meg. A stratégiai marketing együttműködési megállapodás részeként a két társaság egyezteti légiközlekedési marketingstratégiáját, légiközlekedéssel kapcsolatos média- és vásári megjelenéseit, kommunikációs üzeneteit, valamint megosztják egymással a célok elérését segítő kutatásokat és tanulmányokat is.

A kibővített Légi Marketing Alapba a nemzeti turisztikai marketingszervezet az utazási iparágban tevékenykedő, illetve érdekelt más vállalkozásokat és intézményeket is be kívánja vonni.