Nagy nyári pohárválasztó

pohár terítés - gasztronómia

Mi köze Marie Antoinette-nek a pezsgőkehelyhez és a szesztilalomnak a martinispohárhoz?

Fröccs, koktél, prosecco – ezek a legnépszerűbb nyári alkoholos italok. De vajon melyiket milyen pohárból érdemes inni? Mi a pezsgőkehely, honnan kapta a nevét a flute vagy a „hurrikánpohár”, és miért érdemes kónikus pohárból fogyasztanunk a fehérbort?

Milyen poharat érdemes választani a legnépszerűbb nyári italokhoz?

Jó ideje tartja már magát az a legenda, amely szerint a hagyományos, kehely formájú pezsgőspoharat a pazarló életmódjáról hírhedtté vált Marie Antoinette kebleiről mintázták. Pedig XVI. Lajos hitvesének valójában semmi köze nincs a pezsgőkehelyhez – hacsak az nem, hogy előszeretettel ivott meg reggelente egy-egy pohár pezsgőt. A széles szájú, coupe pohártípust valójában már a 17. század óta használják, és egészen a közelmúltig jellemzően ilyen pohárba töltötték a pezsgőt.

Mára azonban a keskeny, magas pezsgőpohár, a flőte vagy flute vált igazán népszerűvé. Formája miatt tovább meg tudja őrizni a pezsgő szénsavasságát, ráadásul látványnak sem utolsó, ahogyan a buborékok felszállnak a pohár aljáról. Az utóbbi években nyári slágeritallá vált olasz proseccót vagy frizzantét azonban nem pezsgőspohárból érdemes inni. Számos sommelier azt javasolja, hogy ezeket az italokat szélesebb pohárból fogyasszuk – így ugyanis több aromát enged ki az ital, ugyanakkor a buborékok sem szöknek túl gyorsan.

A szesztilalom és a martinispohár

Vita tárgya, pontosan hányféle pohárnak kell lennie egy jól felszerelt bárban – van olyan mixer, aki 27 különböző típusú poharat használ a koktélok szervírozásához, otthoni használatra azonban bőven elég három-négy típus.

Ezek közül a legikonikusabb a martinispohár, amely állítólag az amerikai szesztilalom idején vált elterjedtté, abból ugyanis gyorsan, lebukás nélkül ki lehetett önteni az italt, ha razziázott a rendőrség. Ennél persze valószínűbb magyarázat a pohár alakjára, hogy a hosszú szár miatt a kezünk nem melegíti fel az italt, a széles perem miatt pedig jobban érvényesülnek az aromák.

Különleges formája van az ún. hurrikánpohárnak is, amely nevét a Hurricane – eredetileg rumot, maracujaszirupot és citromlevelet tartalmazó – koktélról kapta. A pohár formája jól passzol a látványos koktélokhoz, például a kékes színéről ismert Swimming Poolhoz. A nyári koktélozáshoz ezek mellett már csak egy „csőpohárra” – más néven: Collins-pohárra – van szükség, amelyben például Mojitót vagy Cuba Librét szoktak kínálni.

Fröccs! De milyen pohárból?

Nyáron a könnyű fehérborból vagy rozéból készített fröccs is népszerű ital. Hogy a szokásosnál jobban lehűtött bor és szóda ne melegedjen fel a kezünkben, érdemes ezt is borospohárban szervírozni, így a bor illatanyagai is jobban érvényesülnek. A cambridge-i egyetem kutatói szerint, mivel a borospoharak űrtartalma ma már jóval nagyobb, mint néhány évtizeddel korábban, akár egy hosszúlépést (1 dl bor, 2 dl szóda) vagy egy nagyfröccsöt (2dl bor, 1 dl szóda) is szervírozhatunk ezekben.

Ha nem fröccsként fogyasztjuk a bort, érdemes odafigyelni a pohár formájára is. „Míg a fehérbort kónikus, azaz kúp alakú pohárból ajánlatos inni, mivel jobban megtartja tartalma aromáját, a vörösboros pohár nyílása szélesebb, maga a pohár öblösebb, hogy jobban szellőzhessen az ital. Mindkét esetben elengedhetetlen, hogy a pohárnak hosszú szára is legyen, ami azért fontos, hogy kezünk melegével ne emeljük a poharunkban lévő bor hőmérsékletét” – mondja Gündisch Ágnes, a NobilaCasa lakberendezési üzletlánc ügyvezető igazgatója.

fotó: NobilaCasa

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .