Új labortechnikai módszer a mézhamisítás felfedezésére

méz fogyasztás - gasztronómia, élelmiszer

A méz eredetiségének igazolására új, rendkívül hatékony módszert fejlesztettek ki a Semmelweis Egyetem és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kutatói. Ez a forradalmi laboratóriumi teszt lehetővé teszi a mézek sajátosságainak gyors és hatékony ellenőrzését, és könnyen kiszűri a hamisított vagy manipulált termékeket, ezáltal forradalmasítva az ellenőrzés folyamatát.

Az új módszer gyorsabb és kevesebb vegyszert igényel, mint a jelenleg alkalmazott analitikai módszerek. Ennek eredményeként könnyebben és költséghatékonyabban lehet ellenőrizni a mézek tisztaságát és eredetiségét.

„Az új technikát úgy terveztük, hogy még a legkisebb változásokat is képes legyen kimutatni a mézek összetételében” – mondta Bodor Zsanett, a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszékének adjunktusa és a tanulmány első szerzője.

A kutatók két fő módszert alkalmaztak a mézek manipulálásának és hamisításának felderítésére: az elektronikus nyelvet és a közeli infravörös spektroszkópiát. Ezek a módszerek külön-külön is hatékonyak voltak a hamisított termékek azonosításában, de kombinálva még hatékonyabbaknak bizonyultak.

„Az elektronikus nyelv és az infravörös spektroszkópia kombinációja 98%-os pontossággal képes azonosítani a hamisított mézeket, míg a tiszta, ellenőrzött mintákat 100%-os pontossággal azonosította” – tette hozzá Benedek Csilla, a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszékének docense.

Ezen kívül, a módszer alkalmas a cukorsziruppal kevert mézek pontos azonosítására is, ami jelentős problémát jelent a méziparban. A cukorszirup hamisítás legtöbbször a mézekhez keverve, vagy a méhek etetése során történik a gyűjtési időszakban. Az új technika képes kimutatni a különböző típusú cukorszirupokat, még olyanokat is, mint például a rizsszirup, amelyeket korábban nehezebb volt azonosítani.

Az új módszer bevezetése jelentős előnyökkel jár a méziparban. Nemcsak hatékonyabbá teszi az ellenőrzési folyamatokat, de segíti a fogyasztókat is abban, hogy megbízható és tiszta termékeket vásárolhassanak. A kutatók további fejlesztéseket terveznek a módszerhez, hogy még pontosabbá és megbízhatóbbá tegyék az azonosítási folyamatot.

Az új technikának köszönhetően a mézipar képes lesz hatékonyan ellenőrizni és megvédeni termékeit a hamisítástól és manipulációtól, ezáltal biztosítva a fogyasztók egészségét és bizalmát a méz iránt.

Ahhoz, hogy a módszer továbbfejlődhessen és széles körben elterjedhessen, szükség van egy nagy adatbázisra, amely tartalmazza a különböző mézek összetételét és tulajdonságait. A kutatók arra törekednek, hogy minél több mintát és mérést felhasználva létrehozzák ezt az adatbázist, ami lehetővé teszi a módszer hatékonyabb és pontosabb működését a jövőben.

fotó: MATE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .