EU Turizmus Konferencia Budapesten

Európai UnióA lisszaboni szerződés  új távlatot nyitott a turizmus esetében az Európai Bizottság számára, a turizmust azon ágazatok közé emelte, amelyek esetében a Bizottságnak a tagállamok tevékenységét kiegészítő, támogató és koordináló hatásköre van. E felhatalmazás alapján a Bizottság 2010. június 30-án Bizottsági Közleményt tett közzé, amelynek célja, hogy ösztönözze a versenyképes és fenntartható európai turizmus fejlesztését.

{module 221}

A magyar elnökség hozzá  kíván járulni a bizottsági közleményben meghatározott célok megvalósításához. A magyar elnökség célja a trió operatív programban vállaltaknak megfelelően a fenntartható és felelős turizmusfejlesztés ösztönzése, különös tekintettel a turizmus életminőségben játszott szerepére. 

Ennek keretében célunk az életminőség javításában fontos szerepet játszó egészség- és wellness turizmus és az egészség ipar részeként a gyógyító turizmus legújabb európai trendjeinek bemutatása. További célunk a felelős és fenntartható vállalkozói magatartás legjobb európai gyakorlataira történő figyelem felhívás, valamint a felelős turista magatartás legjobb európai példáinak, tagállami és vállalkozói modelljeinek bemutatása. A magyar uniós elnökség nevében tisztelettel meghívom a Nemzetgazdasági Minisztérium és az EU Bizottsága közös szervezésében megvalósuló magas szintű Európai Turizmus Konferenciára, amelyre 2011. május 12-13-án kerül sor Budapesten. 
A konferencia fő céljai a következők:

Az egészség- wellness- valamint az orvosi szolgáltatásokon alapuló gyógyturizmusban meglévő  európai tapasztalatok és legjobb gyakorlatok megismertetése és a gyógyturizmus európai továbbfejlesztése előfeltételeinek és lehetőségeinek megvitatása.

A legsikeresebb európai felelős  üzleti gyakorlatok bemutatása és a legjobb tapasztalatok megosztása.

A turisták felelős viselkedése fontosságára történő figyelem felhívás és ennek erősítése érdekében teendő lépések a fenntartható és felelős európai turizmus fejlesztése érdekében.

A felelős turizmus kérdése európai szinten még soha nem került részletesen megvitatásra. Ezért a magyar elnökségi turisztikai konferencia programjának fókuszában az egészségünk, a vállalkozások, környezetünk, a desztinációk és a turisták iránti felelősség áll.

{module 221}