Hogyan írjunk önéletrajzot?

önéletrajz írásEgyre többen keresnek állást és egyre többen adják be önéletrajzukat különböző munkahelyekre. Az önéletrajzokra elsősorban a multiknak van szükségük, ezért közreadjuk az EU Bizottsága által elfogadott standard önéletrajzmintát, amely az egyszerűség jegyében fogant, és a jelenre fókuszál. Hasonlóan az amerikai típusú életrajzhoz, a fordított kronológiai felsorolást részesíti előnyben, azaz a jelenből a múlt felé haladva kell felsorolni az iskolákat, munkahelyeket.

{module 221}

A táblázatos formának köszönhetően még szemléletesebb, átfogóbb képet nyújt az iskolai végzettségekről, szakmai tapasztalatokról, nyelvismeretekről, készségekről és kompetenciákról. A nyomtatvány bal oldalán vastag betűvel vannak szedve az összefoglaló kategóriák, míg a jobb oldali oszlopban a válaszok tömör, pontokba szedett kifejtésére kerülhet sor. Az üres sorok tagolják az életrajzot, az átláthatóságban van szerepük.

A két oldalas nyomtatvány első negyedében a személyes adatok szerepelnek. Újdonság, hogy meg kell nevezni az állampolgárságot és az országot is. Ezt követi a munkahelyek felsorolása, amellyel kapcsolatban megoszlik a szakértők véleménye. Nyugat-Európai szakemberek szerint fölösleges a korábbi munkahelyek címét is megadni, mivel elegendő azok internetes elérhetőségének feltüntetése.

Az életrajzsablon az iskolákkal, majd a különleges képességekkel és alapvető kompetenciákkal (nyelvtudás, művészi-, szociális-, szervezői-, technikai-, művészi kompetenciák, jogosítvány) folytatódik, végül a kiegészítő  információk és igazoló okmányok, papírok felsorolásával zárul. A munkahelyek és iskolák felsorolása a javasolt stratégia alapján fordított időrendben történik, a nyelvtudást írásbeli és szóbeli ismeretek szerint alapszintű-jó-kitűnő skálán lehet minősíteni. 

A tagországok többségében nem szokás különösebben nagy figyelmet fordítani az önéletrajz végén megemlített képességekre és készségekre, mivel azok megítélése erősen szubjektív. A valóság és az emberek saját véleménye igen távol állhat egymástól, és a legtöbb helyen a munkavállalók nem tudják objektíven megítélni hozzáértésüket, tehetségüket. A HR-esek sem elsősorban az ott megfogalmazott kompetenciák alapján döntenek egy jelentkező felvételéről, azokra inkább a kiválasztás későbbi fázisaiban derülhet fény. És habár az új EU norma az eddigieknél sokkal nagyobb hangsúlyt helyez a kompetenciákra, ezen a szokáson nehéz lesz változtatni. Hasonlóan idegenszerűnek tűnik a technikai ismeretek (számítógépek, különböző gépi eszközök) külön felsorolása, mivel a legtöbb pozíciónál a számítógép használata és az egyes programok alkalmazása a legfontosabb követelmény. Érdekes azonban, hogy amíg Magyarországon az önéletrajz végén szokás írni az érdeklődési körről, megnevezni a hobbikat, addig az EU-ban erre egyáltalán nem kíváncsiak. 
/HBN/

{module 221}