Páncélozott udvari szállítók

Audi A8Királyokat, államfőket és kormánydelegációkat szállít rendszeresen az ingolstadti Audi-flotta, amely most fél évig Magyarországon állomásozik. Egy szem hó nem esett, csak dér volt – éppen annyi, hogy a hajnali fagy jégpályává változtassa az utakat, fittyet hányva a davosi világgazdasági fórum vendégeire. Vezető politikusoknak addig nem sok fogalmuk lehetett az autók konstrukciójáról, ám aznap megtapasztalhatták, miért nem jó, ha egy páncélozott limuzin csak hátsókerék-hajtású. A testőrök úgy döntöttek, hogy nem kockáztatják főnökeik biztonságát, és nem várnak az enyhülésre. A csúszós utakra négykerék hajtású autók kellenek: egy közeli településen „véletlenül” félszáz Audi Quattro parkolt, és bevetésüknek köszönhetően nem fulladt kudarcba a csúcstalálkozó.

Az Audi rendszeresen beveti különleges egységét, januártól éppen Magyarországon, ahol a páncélozott A8-as Long limuzinok már szolgálták a spanyol királyt és a NATO-csúcsot, most pedig az Európai Unió soros elnöksége az apropó. A Porsche Hungaria meghívásos közbeszerzési eljárás keretében került a képbe, és mint a német márka vezérképviselete tárgyalt a gyár nevében. A kiírás szerint ötven-ötven felsőközép és középkategóriás, valamint mikrobusz és kulcsos autó szolgálja majd fél éven keresztül a magyarországi eseménysorozatot.

A Külügyminisztérium erősen nyomott költségkerete leszűkítette a lehetséges pályázók körét, így nem volt éles a verseny. A győztes ajánlat sem annyira üzleti hasznot, mint presztízst jelent a Porsche Hungariának, mely csak az Audi gyár támogatásával tudott gesztusértékű ajánlatot tenni. A hat havi flottabérlés piaci értéke közel hétszázmillió forint lett volna, de a magyarországi beruházással is rendelkező német konszern támogatásának­ köszönhetően 69 millió forint plusz áfáért adta kölcsön az autókat az Audi (az összeg nagyjából a szállítási és biztosítási költségeket fedezi).

A protokoll flotta összesen kétszáz Audi A8-as és A7-es Quattro, Volkswagen Multivan, valamint Skoda Octavia modellből áll, utóbbiakat kulcsos autóként használják a magyar kísérők és ügyintézők. A konvojokban több különleges védelmet biztosító és éjjellátó készülékkel is felszerelt limuzin szolgál majd, ezeket 500 lóerős teljesítményű W12-es motor hajtja.

A protokoll autókra a Köztársasági Őrezred szerel megkülönböztető jelzéseket. Az autók többségét Győrben gyártott 3 literes dízelmotorok hajtják, a flotta az alkatrészszállításra is használt Audi vonattal utazik Magyarországra.