Megnyitják a turisták előtt a csernobili atomerőművet

Csernobili turizmusAz ukrán hatóságok azt tervezik, hogy a jövő évtől megnyitják a turisták előtt a csernobili atomerőmű eddig lezárt részeit. Az erőmű közelében lévő Pripjaty városa a katasztrófaturisták egyik kedvelt célpontja és a lépéssel várhatóan még több látogató érkezik majd a térségbe.

Közel negyedszázaddal ezelőtt, 1986 április 26-án történt a világ legsúlyosabb atomkatasztrófája. felrobbant a csernobili atomerőmű 4-es blokkja. A robbanás nyomán radioaktív sugárzás érte elsősorban Észak-Európa országait, az atomerőműhöz közel lakó ukrán, orosz és fehérorosz lakosok százezreit kellett elköltöztetni otthonukból. A katasztrófa által okozott egészségügyi problémák még napjainkban is jelentkeznek – írja a The Moscow Times.

Az erőmű közvetlen közelében egy 48 kilométer sugarú körön belül lezárt zónát alakítottak ki, mert itt a legmagasabb a szennyezettség. Erről a területről mindenkit kitelepítettek és szigorúan tilos volt belépni ide.

Napjainkban mintegy 2500 ember dolgozik az atomerőmű karbantartásán. A műszakokat gyors váltásban teljesítik, hogy minél kevesebb káros sugárzás érje őket egyszerre. A korábban kitelepítettek közül több százan tértek vissza régi falvaikba a kormányzati tilalom ellenére. Több vállalkozás is szervez túrákat a lezárt területre, annak ellenére, hogy az ukrán kormány többször is leszögezte: ezek a túraszervezők illegálisan működnek, s a látogatók testi épségét nem lehet garantálni.

Az ukrán szakminisztérium most olyan túraútvonal kidolgozásán fáradozik, amely egészségügyi szempontból is biztonságos, ugyanakkor kellően informatív ahhoz, hogy az ukrán és a külföldi turisták kíváncsiságát kielégítse. A túrák kezdetének pontos időpontja még nem ismert.

A minisztérium azt is közölte, hogy 2015-re új szarkofágot szeretnének építeni a sérült reaktor köré. Az új építménnyel az eredeti gyorsan felhúzott vas és beton szerkezetet veszik körül. Az eredeti szarkofág az évek során több helyütt is megrepedt, és félő volt, hogy összedől. Az új bunker 105 méter magas, 260 méter széles és 150 méter hosszú lesz, a szerkezet 20 ezer tonnát nyom majd és vasúti síneken mozgatják majd a helyére. A beruházás 1,15 milliárd dollárba kerül majd.